Naslovnica Info Press info Pejović - Matern: Podrška Njemačke za dalje napredovanje prema EU

Pejović – Matern: Podrška Njemačke za dalje napredovanje prema EU

Državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore ambasador Aleksandar Andrija Pejović primio je danas u posjetu novoimenovanog ambasadora SR Njemačke gospodina Hansa Gintera Materna. Ambasador Pejović upoznao je ambasadora Materna sa dosadašnjim rezultatima u procesu evropskih integracija Crne Gore i aktuelnim obavezama Crne Gore na tom putu.

Njemačka od početka podržava evropski put Crne Gore i reforme koje se u tom pravcu sprovode, a nastaviće da to čini i ubuduće, saopštio je ambasador Matern.

Ambasador Pejović je zahvalio na kontinuiranoj podršci Njemačke u sprovođenju ključnih reformi u procesu evropske integracije i informisao ambasadora Materna o dosadašnjim rezultatima i daljoj dinamici sprovođenja aktivnosti i obaveza iz pregovaračkog procesa. Posebno se osvrnuo na sprovođenje mjera iz akcionih planova za 23. i 24. poglavlje ukazavši na visok stepen realizacije obaveza iz ovih strateških dokumenata. Prenio je očekivanje da će dobri rezultati u vladavini prava rezultirati skorim dobijanjem završnih mjerila i prelaska u sljedeću fazu pregovora u ovoj posebno zahtjevnoj i značajnoj oblasti. Takođe je ukazao na napredak u ostalim pregovaračkim poglavljima i, s tim u vezi, prenio unutrašnju spremnost Crne Gore da do kraja godine otvori još neka poglavlja.

Ambasador Matern je čestitao na ostvarenim rezultatima i prenio očekivanje da će Crna Gora u nastavku procesa pristupanja održati dosadašnju dobru dinamiku. Istakao je da će Njemačka nastaviti da kroz ekspertsku i tehničku podršku doprinosi jačanju administrativnih kapaciteta za preuzimanje obaveza iz budućeg članstva.

Sagovornici su detaljno razgovarali o osnovnim načelima i značaju Evropske unije i složili se da je EU instrument od posebnog značaja za mirno prevazilaženje konflikata.

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...