Naslovnica Info Press info Crna Gora i Portugal ojačali ugovornu osnovu i saradnju u integraciji

Crna Gora i Portugal ojačali ugovornu osnovu i saradnju u integraciji

Crna Gora je odličan primjer državama u regionu kada je riječ o pristupanju Evropskoj uniji. Vlada Portugala pozdravlja uspjeh koji je Crna Gora ostvarila u pristupnim pregovorima i sa zadovoljstvom će nastaviti da podržava dalje napredovanje naše države prema članstvu u Uniji, saopšteno je tokom posjete državnog sekretara za evropske integracije i glavnog pregovarača ambasadora Aleksandra Andrije Pejovića Portugalu, 11. i 12. jula.

Državni sekretar za evropske integracije ambasador Pejović potpisao je zajedno s državnim sekretarom za fiskalne poslove Portugala Fernardom Room Andradeom Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprečavanju izbjegavanja plaćanja poreza na dohodak.

Ambasador Pejović se tokom posjete Lisabonu susreo s ministarkom unutrašnjih poslova Konstancom de Sozom Urban, predsjednikom parlamentarnog Odbora za vanjske poslove Serhijom Sozom Pintom, potpredsjednikom parlamentarne komisije za odbranu, delegatom Žuliom Mirandom Kaljom, predstavnicima skupštinske Komisije za vanjske i evropske poslove, državnom sekretarkom za evropske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Margeridom Markeš i diplomatskim savjetnikom predsjednika Vlade Portugala Bernardom Lusenom. Ambasador Pejović je u Lisabonu razgovarao i s predsjednicom Instituta Kamoes Anom Paulom Laborinjom s kojom je razmijenio mišljenje o mogućnostima za unapređenje kulturne saradnje dvije države.

Sastanci su bili prilika za predstavljanje napretka u pregovaračkom procesu, kao i za razmjenu mišljenja o daljim planovima i obavezama, te mogućnostima za intenziviranje saradnje u konkretnim oblastima pregovora, gdje za to postoji zajednički interes.

Ambasador Pejović zahvalio na podršci Portugala evropskom putu Crne Gore podsjetivši da je upravo u vrijeme predsjedavanja te države Evropskom unijom, 2007. godine, potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju čime je uspostavljen prvi sveobuhvatni ugovorni odnos Crne Gore i EU. Istakao je da je primjena Sporazuma donijela značajne koristi crnogorskim građanima i doprinijela približavanju države evropskim standardima i sistemu vrijednosti. Takođe je istakao doprinos koji su portugalski eksperti, u okviru programa Tajeks, pružili crnogorskim institucijama u oblastima vladavine prava, unutrašnjeg tržišta, poljoprivrede, bezbjednosti hrane i životne sredine.

Sagovornici ambasadora Pejovića su čestitali na odličnim rezultatima koje je Crna Gora ostvarila u integracijskim procesima u EU i NATO i potvrdili podršku Portugala našim aspiracijama u pogledu članstva u EU i NATO. Takav stav, kako su prenijeli sagovornici ambasadora Pejovića, temelje na rezultatu reformi i evidentnog napretka u svim oblastima koje je Crna Gora ostvarila u prethodnom periodu. Oni su iskazali očekivanje da aktuelna kriza u Uniji neće usporiti politiku proširenja te da će Crna Gora tokom aktuelnog slovačkog predsjedavanja Unijom nastaviti s uspješnim otvaranjem preostalih poglavlja. Poručili su da možemo računati na svu potrebnu podršku Portugala u pravcu nastavka kvalitetnog ispunjavanja obaveza iz procesa pristupanja.

Sagovornici ambasadora Pejovića su, takođe, pozdravili poruke Pariskog samita i naglasili da Portugal podržava integraciju država Zapadnog Balkana u EU jer je to važno za stabilnost regiona i njegov dalji demokratski i ekonomski napredak. U tom smislu su pohvalili konstruktivnu ulogu i doprinos Crne Gore snaženju sigurnosti i razvoju regiona istakavši da predstavljamo svijetao primjer ostalim državama kada je riječ o pristupanju Evropskoj uniji.

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...