Naslovnica Info Press info Fokusirati se na kvalitetno sprovođenje usvojenih evropskih propisa

Fokusirati se na kvalitetno sprovođenje usvojenih evropskih propisa

U Briselu je 7. jula 2016. održan sedmi sastanak Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju. Sastanak su otvorili, u ime Evropske komisije, politički savjetnik u Jedinici za Crnu Goru Marija Fernandez i, u ime Crne Gore, pomoćnica direktora Uprave za inspekcijske poslove i rukovodilac podgrupe za 28. poglavlje koja se odnosi na zaštitu potrošača i zdravlje Rada Marković.

Na sastanku su učestvovali predstavnici Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, Ministarstva ekonomije, Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije, Ministarstva rada i socijalnog staranja, Ministarstva zdravlja, Uprave za inspekcijske poslove, Uprave za javne nabavke, Centralne banke Crne Gore, Agencije za nadzor osiguranja, Komisije za hartije od vrijednosti i Instituta za javno zdravlje.

Na sastanku su razmotrene aktivnosti u oblastima bankarstva, osiguranja i ostalih finansijskih usluga, kretanja kapitala i platnog sistema, zaštite potrošača i zdravlja, prava osnivanja i slobode pružanja usluga, kao i intelektualnih, industrijskih i komercijalnih prava i javnih nabavki.

Takođe, govorilo se i o Zakonu o privrednim društvima, posebno o sprovođenju i planovima za dalje usklađivanje sa pravnom tekovinom EU.

Predstavnici crnogorskih institucija predstavili su napredak ostvaren u ovim oblastima od prethodnog sastanka koji je održan 28. i 29. maja 2015. U velikom dijelu, akcenat je bio na daljem usklađivanju domaćeg zakonodavstva s evropskim propisima.

Predstavnici Evropske komisije su konstatovali da je Crna Gora u periodu između dva sastanka ostvarila napredak u prenošenju pravne tekovine EU u crnogorsko zakonodavstvo, te da u narednom periodu fokus treba da bude na njegovom kvalitetnom sprovođenju.

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...