Naslovnica Info Press info Poljska nastavlja da podržava Crnu Goru na putu prema članstvu u EU...

Poljska nastavlja da podržava Crnu Goru na putu prema članstvu u EU i NATO

Crna Gora je ostvarila odlične rezultate u ispunjavanju zahtjeva za članstvo u EU i NATO i može računati na svu potrebnu podršku Poljske u pravcu uspješnog okončanja reformskih procesa i stupanja u članstvo u oba saveza, saopšteno je tokom razgovora državnog sekretara za evropske integracije i glavnog pregovarača ambasadora Aleksandra Andrije Pejovića i ambasadorke Poljske u Crnoj Gori Irene Tatažinjske.

Ambasadorka Poljske je čestitala na otvaranju dva nova poglavlja i prenijela očekivanje da će se izuzetno uspješna dinamika pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji nastaviti i u narednom periodu. S tim u vezi je prenijela da će Crna Gora imati snažnu podršku Višegradske grupe, te da će Poljska koja je preuzela jednogodišnje predsjedavanje ovom inicijativom, nastaviti da kroz prenos znanja i praktičnih iskustava iz različitih sektora doprinese bržem napredovanju Crne Gore prema članstvu.

Predmet razgovora je bio i predstojeći samit NATO-a koji se održava u Varšavi, te napredovanje Crne Gore prema članstvu u Alijansi. Ambasadorka Tatažinjska je prenijela punu podršku Poljske pristupanju Crne Gore NATO-u i istakla da je Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u dobio jednoglasnu podršku oba resorna odbora parlamenta te da se vrlo skoro očekuje pozitivan ishod i na plenarnoj sjednici najvišeg zakonodavnog tijela Poljske. Ona je poručila da će koristi od prijema u NATO imati i Crna Gora i Alijansa. Članstvo u NATO-u će ubrzati dalji razvoj Crne Gore, ali i doprinijeti osiguranju mira i stabilnosti u regionu, poručila je ambasadorka Poljske.

Ambasador Pejović je izrazio zadovoljstvo odličnom saradnjom dvije države i zahvalio na izuzetnoj podršci koju Poljska, samostalno ili u okviru Višegradske grupe pruža Crnoj Gori u ispunjavanju obaveza iz zahtjevne evropske agende.

On je upoznao ambasadorku s ključnim aktivnostima koje Crna Gora planira realizovati do kraja 2016. i iznio uvjerenje da će se dobri rezultati nastaviti i u narednom periodu, te da će Crna Gora do kraja godine biti u prilici otvoriti još neka pregovaračka poglavlja.

Kada je riječ o pristupanju NATO-u, ambasador Pejović je poručio da je za nas veoma značajno što će upravo na Samitu NATO-a u Varšavi, delegacija Crne Gore na čelu s predsjednikom Vlade Milom Đukanovićem, prvi put učestvovati kao pozvana država, istakavši da to podršku Poljske čini još značajnijom u ovom trenutku.

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...