Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju Crna Gora nastavila s kvalitetnim ispunjavanjem kriterijuma za članstvo

Crna Gora nastavila s kvalitetnim ispunjavanjem kriterijuma za članstvo

U Luksemburgu je danas održan sedmi sastanak Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije i Crne Gore. Sastankom je predsjedavao ministar vanjskih poslova Holandije Bert Kunders koji je predvodio delegaciju Evropske unije u ime visoke predstavnice EU za vanjske poslove i bezbjednosnu politku Federike Mogerini. Crnogorsku delegaciju je predvodio državni sekretar za evropske integracije ambasador Aleksandar Andrija Pejović, dok je Evropsku komisiju predstavljao komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han.

Sastanak Savjeta je bio prilika za ocjenu napretka Crne Gore u pripremama za pristupanje, kao i za razmatranje prioriteta daljeg rada u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Savjet je pozdravio dobru dinamiku pregovaračkog procesa, koja se ogleda u 22 otvorena poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena. Takođe je prenijeto očekivanje da će se na sljedećoj Međuvladinoj konferenciji otvoriti pregovori u još dva poglavlja – 12. Bezbjednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika i 13. Ribarstvo.

foto Savjet 2

Na sastanku je ocijenjeno da je Crna Gora nastavila s kvalitetnim ispunjavanjem političkih i ekonomskih kriterijuma za članstvo, kao i s napretkom u sprovođenju obaveza u 33 pregovaračka poglavlja.

Pozdravljen je napredak u realizaciji akcionih planova za 23. i 24. poglavlje, posebno u dijelu reforme zakonodavstva i izgradnje institucija i istaknuto da je u narednom periodu potrebno obezbijediti sve neophodne resurse za efikasan rad Specijalnog državnog tužilaštva i Agencije za sprečavanje korupcije, kao i dalji bilans rezultata u oblasti borbe protiv korupcije.

U pogledu slobode medija, Savjet je ohrabrio Crnu Goru da nastavi sa aktivnostima u pravcu rješavanja ranijih slučajeva nasilja protiv novinara i intenziviranja napora na stvaranju bezbjednog okruženja pogodnog za istraživačko novinarstvo.

foto Savjet 1

Savjet je pozdravio usklađenost Crne Gore s odlukama Savjeta EU i deklaracijama EU u oblasti vanjske, bezbjednosne i odbrambene politike. Takođe je pohvaljena kontinuirana posvećenost regionalnoj saradnji i konstruktivna uloga u očuvanju regionalne stabilnosti. Uspješni koraci Crne Gore u pravcu dalje evro-atlantske integracije ocijenjeni su kao doprinos ukupnoj stabilnosti regiona i priznanje za reformske napore države, naročito u oblasti vladavine prava.

U pogledu ekonomskih kriterijuma, Savjet je konstatovao da je Crna Gora tokom 2015. zabilježila ubrzan ekonomski oporavak, pozdravio podnošenje drugog Programa ekonomskih reformi Crne Gore i ohrabrio Crnu Goru da nastavi napore na unapređenju ekonomske konkurentnosti kroz dalju diverzifikaciju ekonomije, kao i putem širenja izvozne baze.

Takođe je pozdravljeno formiranje Vlade izbornog povjerenja u cilju organizovanja fer i slobodnih izbora u oktobru 2016. i ukazano na važnost pune implementacije novog izbornog zakonodavstva.

foto savjet 3

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...