Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju Brisel: Održan deveti sastanak Pododbora za saobraćaj, energetiku, životnu sredinu i regionalni...

Brisel: Održan deveti sastanak Pododbora za saobraćaj, energetiku, životnu sredinu i regionalni razvoj

U fokusu diskusije u svim oblastima bilo je, kako usklađivanje odgovarajućeg zakonodavstva s pravnom tekovinom EU, tako i izgradnja i unapređenje institucionalnih i administrativnih kapaciteta za njegovo efikasno sprovođenje.

U oblasti klimatskih promjena napravljen je osvrt na najnovije politike EU, uključujući zaključke Pariskog sporazuma i odgovarajuće aktivnosti na njegovom sprovođenju, a takođe i osvrt na crnogorske planove za sprovođenje Nacionalne strategije o klimatskim promjenama, te aktivnosti na razvijanju Strategije o prilagođavanju klimatskim promjenama.

U središtu rasprave o životnoj sredini bile su aktivnosti na razvijanju strategije i akcionog plana za usklađivanje i primjenu evropskih propisa iz ove oblasti, odnosno strategije aproksimacije u oblasti životne sredine, kao i predstavljanje ostvarenog napretka i daljih planova u oblasti horizontalnog, zakonodavstva, upravljanja otpadom, kvaliteta voda, zaštite prirode, kvaliteta vazduha, industrijskog zagađenja i upravljanja rizicima.

U okviru saobraćajne politike predstavljen je ostvareni napredak i budući planovi jačanja infrastrukture u oblasti drumskog, željezničkog, vazdušnog i pomorskog saobraćaja. Pružen je osvrt na zajedničke zaključke ekonomskog dijaloga iz 2015. i 2016. godine u odnosu na aktuelnu agendu uvezanosti EU.

U domenu regionalne politike, predstavljene su aktivnosti na sprovođenju Akcionog plana za ispunjavanje uslova za buduće korištenje strukturnih fondova EU. Takođe su razmatrane i aktivnosti sprovođenja III i IV komponente Ipe koje se odnose na regionalni razvoj i razvoj ljudskih resursa.

U oblasti energetike, pružen je osvrt na temu unutrašnjeg energetskog tržišta EU, a sagovornici su razmijenili mišljenje o sigurnosti snabdijevanja i nacionalnim energetskim izvorima s fokusom na sprovođenje Akcionog plana za obavezne naftne rezerve, kao i o nuklearnoj energiji, nuklearnoj bezbjednosti i zaštiti od radijacije, te obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti.

Otvarajući sastanak, predstavnik Evropske komisije Tomas Haglajtner je ukazao da je u odnosu na prošlogodišnji sastanak Pododbora ostvaren znatan uspjeh, posebno ako se ima u vidu da su u prošlogodišnjem periodu otvoreni pregovori u poglavljima 14. Saobraćajna politika, 15. Energetika i 21. Trans-evropske mreže, kao i očekivanje da u narednom periodu bude otvoreno 22. poglavlje i, uz posebne napore administracije, poglavlje 27. Životna sredina i klimatske promjene. U cilju uspješnog ostvarivanja relevantnih ciljeva iz pregovora u ovim poglavljima, ukazao je na neophodnost uvezivanja strateškog planiranja na nivou države s odgovarajućim smjernicama i zaključcima Ekonomskog i finansijskog dijaloga EU sa zemljama Zapadnog Balkana i Turskom od 25. maja 2016. Takođe, ukazao je na važnost sprovođenja agende uvezanosti i realizacije odgovarajućih mekih mjera u susret Samitu zemalja Zapadnog Balkana 4. jula 2016. u Parizu.

Generalna direktorica za životnu sredinu i klimatske promjene u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Ivana Vojinović ukazala je na važnost detaljnog razmatranja oblasti obuhvaćenih ovim Pododborom, naglasivši njihov značaj za dalji proces reformi i sveukupnu dinamiku i kvalitet pregovaračkog procesa između Crne Gore i Evropske unije. Podvukla je da je od održavanja prethodnog sastanka Pododbora Crna Gora realizovala krupne korake u svim navedenim oblastima čime je potvrdila snažnu posvećenost reformskom procesu i u značajnoj mjeri se približila evropskim politikama i standardima u ovim oblastima. Istakla je da ostvareni rezultati idu u prilog opštem cilju da strateško upravljanje cjelokupnim procesom bude u potpunosti u vlasništvu Crne Gore. S tim u vezi, istakla je da je deveti sastanak Pododbora idealna prilika za razmjenu informacija, mišljenja i stavova o trenutnom stanju u pregovaračkim poglavljima obuhvaćenim ovim Pododborom.

Strane su se složile da nastave blisku saradnju u cilju efikasnijeg transponovanja i sprovođenja odgovarajućih propisa EU. S tim u vezi, podvučena je potreba nastavka tehničke i ekspertske podrške EU iz fondova Ipe i kroz angažovanje eksperata Tajeksa u svim pomenutim oblastima.

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...