Naslovnica Info Press info EK postigla dogovor o brzoj i efikasnoj borbi protiv govora mržnje na...

EK postigla dogovor o brzoj i efikasnoj borbi protiv govora mržnje na internetu

Evropska komisija, Facebook, Twitter, YouTube i Microsoft danas objavljuju kodeks ponašanja koji obuhvata niz obaveza za borbu protiv širenja nezakonitog govora mržnje na internetu u Evropi.

Krivičnim djelom se u skladu sa okvirnom odlukom o borbi protiv rasizma i ksenofobije smatra ponašanje koje javno podstiče na nasilje ili mržnju protiv grupe lica ili pripadnika takve grupe na osnovu rase, boje kože, vjeroispovijesti, porijekla ili nacionalne i etničke pripadnosti.

“Internet je mjesto za slobodu govora, a ne govor mržnje. Zahvaljujući kodeksu ponašanja za borbu protiv nezakonitog govora mržnje koji smo danas usvojili sa IT preduzećima, podsticanje na nasilje i mržnju će izgubiti svoje mjesto na internetu. Pozdravljam posvećenost IT kompanija širom svijeta da preispitaju većinu opravdanih obavještenja za uklanjanje nezakonitog govora mržnje u roku od 24 sata te, ukoliko je neophodno, uklone ili onemoguće pristup takvom sadržaju”, kazala je komesarka EU za pravosuđe, potrošače i rodnu ravnopravnost, Vera Jourova.

Potpisivanjem kodeksa IT kompanije su se obavezale na brzo i efikasno suzbijanje nezakonitog govora mržnje na internetu. Ovo obuhvata uspostavljanje internih procedura i obuku zaposlenih kako bi se obezbijedila procjena i, ukoliko je neophodno, uklanjanje takvog sadržaja u roku od 24 sata.

IT kompanije će ojačati partnerstvo sa organizacijama civilnog društva koje najčešće ukazuju na postojanje sadržaja koji podstiče na mržnju i nasilje. Pomenuto partnerstvo će organizacije civilnog društva podržati u realizaciji efikasnih kampanja za suzbijanje govora mržnje na internetu.

IT preduzeća i Evropska komisija će redovno preispitivati ispunjavanje obaveza sadržanih u kodeksu ponašanja i pratiti njihov uticaj. Postignut je i dogovor o nastavku dijaloga o unapređenju transparentnosti i podsticanju razvoja protivargumentacije i alternativnih diskursa. Komisija i IT preduzeća će u tom cilju održavati redovne sastanke, a preliminarna procjena će do kraja 2016. biti predata Grupi na visokom nivou za borbu protiv rasizma, ksenofobije i drugih oblika netolerancije.

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...