Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju Italijanski senatori: Aspiranti za EU i NATO da slijede primjer Crne Gore

Italijanski senatori: Aspiranti za EU i NATO da slijede primjer Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović danas je primio senatore Republike Italije Vanina Kitia, Franka Mirabelia, Franćeska Molinaria i Stefana Kolinu.

Predsjednik je i ovom prilikom iskazao poštovanje Italiji za podršku evropskih i evroatlanskih i ntegracija Crne Gore, očekujući da će se takav odnos nastaviti i intenzivirati.

On je naglasio da je za Crnu Goru posebno važno i vrijedno da Parlament Italije što prije ratifikuje Protokol za pristupanje Crne Gore NATO-u, što bi dodatno ohrabrilo druge članice Alijanse da to učine. Takođe je ocjenio bilateralne odnose kvalitetnim na svim nivoima, čemu snažan doprinos daje i parlamentarna saradnja.

Senatori su iskazali zadovoljstvo da posjećuju Crnu Goru u godini u kojoj se obelježava deset godina njene nezavisnosti i deset godina uspostavljanja diplomatskih odnosa između dvije države.

Oni su ocjenili da je Crna Gora dobar primjer regiona i da njen model integracije treba da sljede svi aspiranti za članstvo u EU i NATO.

Saopštili su da će se parlamentarna saradnja dalje afirmisati i kroz aktivnosti grupa prijateljstva parlamenata dvije države. Takođe su istakli da postoje široki prostori za saradnju naših država, kao država Mediterana, koje treba iskoristiti.

Razgovoru su prisustvovali ambasador Republike Italije u Crnoj Gori Vinćenco Del Monako i ambasador Crne Gore u Italiji Antun Sbutega.

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...