Naslovnica Press info Press IPA Herceg Novi: Otvorena filijala prekograničnog programa Hrvatska-BiH-Crna Gora

Herceg Novi: Otvorena filijala prekograničnog programa Hrvatska-BiH-Crna Gora

U Herceg Novom je danas svečano otvorena filijala Zajedničkog sekretarijata Programa prekogranične saradnje INTERREG-IPA za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru 2014-2020.

Na otvaranju su govorili državni sekretar za evropske integracije i nacionalni koordinator za Ipu ambasador Aleksandar Andrija Pejović, i predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi Andrija Radman i pomoćnik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Almir Šahović.

Ambasador Pejović je istakao da novi trilateralni program predstavlja nastavak dosadašnje uspješne bilateralne saradnje Crne Gore s Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom tokom koje je sproveden 51 projekt u oblasti kulturne i ekonomske saradnje i unapređenja životne sredine, ukupne vrijednosti 14,7 miliona eura.

On je naglasio da novi program prekogranične saradnje Interreg IPA Hrvatska–Bosna i Hercegovina–Crna Gora 2014-2020, ukupne vrijednosti 67,2 miliona eura, predstavlja šansu da kroz trilateralnu saradnju realizujemo zajedničke projekte koji imaju za cilj poboljšanje kvaliteta socijalnih i zdravstvenih usluga, zaštitu životne sredine i prirode, poboljšanje prevencije rizika i promociju održive energije i energetske efikasnosti, razvoj turizma i očuvanje kulturne i prirodne baštine, kao i za jačanje konkurentnosti i razvoju poslovnog okruženja u programskom području.

U tom pravcu, ambasador Pejović je istakao da će otvaranje filijale omogućiti direktnu i svakodnevnu podršku potencijalnim korisnicima u pružanju informacija o pravilima poziva prilikom pripreme projektnih predloga, kao i u traženju potencijalnih partnera iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

„Uvjeren sam da će rad Filijale doprinijeti da potencijalni i krajnji korisnici dodatno unaprijede svoje kapacitete za pripremu i sprovođenje projekata, te da se u okviru prvog poziva razvije veliki broj kvalitetnih i održivih partnerstava kroz koje će se realizovati zajedničke aktivnosti u okviru novog prekograničnog programa“, istakao je ambasador Pejović.

„Za Herceg Novi, kao pogranični grad, otvaranje Filijale je prilika za intenzivnije teritorijalno povezivanje i mi ćemo se aktivno uključiti dajući pun doprinos i podršku razvoju programa u koje smo i sami uključeni ili ćemo biti“, istakao je predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi Andrija Radman.

Pomoćnik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Almir Šahović je izrazio zadovoljstvo zbog otvaranja filijale Zajedničkog sekretarijata i istakao da će kancelarija biti važna i za partnere iz BiH, posebno iz opstina koje gravitiraju Herceg Novom.

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...