Naslovnica Info Press info Odlučni da se ubrzaju reforme u oblasti poreza i informatičkog društva i...

Odlučni da se ubrzaju reforme u oblasti poreza i informatičkog društva i medija

„Pregovaračka struktura i sve institucije su odlučne da ubrzaju reforme u oblasti poreza i informatičkog društva i medija, s ciljem pune usklađenosti sa evropskim propisima i standardima i pripreme crnogorsko društvo za punopravno članstvo u EU“, ocijenjeno je na sastancima koje je glavna pregovaračica, Zorka Kordić imala sa šeficama radnih grupa za poglavlja 10. Informatičko društvo i mediji i 16. Porezi, Ružicom Mišković i Biljanom Peranović.

Na sastancima je razmatrana potreba veće sinergije između različitih poglavlja pravne tekovine EU, naročito imajući u vidu da je digitalna komponenta važan horizontalni preduslov za implementaciju sektorskih politika EU. Takodje, ova poglavlja su i dio istog klastera, pa je poručeno da ih treba sagledavati iz šire perspektive uticaja na cjelokupan proces pregovora s EU.

Analizirano je i aktuelno stanje u ta dva pregovaračka poglavlja, kao i aktivnosti koje slijede s ciljem ispunjavanja završnih mjerila.

Kada je riječ o pregovaračkom poglavlju 10. Informatičko društvo i mediji, Kordić i Mišković su se saglasile da se radi o jednom od naprednijih poglavlja u pregovaračkom procesu Crne Gore s Evropskom unijom, ali da se, zbog izazova u oblasti audiovizuelne politike, odnosno medija i značajne povezanosti sa poglavljem 23, još uvijek nisu stekli uslovi za zatvaranje poglavlja.

Glavna pregovaračica je kazala da će se obnovljenim članstvom u Radnoj grupe za 10. poglavlje  steći uslovi za uspostavljanje dinamičnijeg rada na predstojećim obavezama.

Kada je riječ o poglavlju 16. Porezi, Crna Gora nastavlja da bilježi napredak u oblasti poreza, kako u zakonodavnom, tako i u pogledu administrativnih kapaciteta i potrebne infrastrukture za primjenu poreskog zakonodavstva i efikasne naplate poreza, kao i kontrole poreskih obveznika, saglasile su se Kordić i Peranović.

Glavna pregovaračica je pozdravila finalizaciju Mape puta o ispunjenju završnih mjerila za to poglavlje. Ona je sugerisala održavanje konstitutivne sjednice Radne grupe s ciljem sagledavanja planiranih aktivnosti i rokova za njihovu realizaciju.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...