Naslovnica Info Press info Crogorsko društvo ima istorijsku šansu da postane društvo pravde i jednakih šansi

Crogorsko društvo ima istorijsku šansu da postane društvo pravde i jednakih šansi

Vladavina prava nije samo efikasna primjena normi i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, već i istinska afirmacija temeljnih društvenih vrijednosti. Zato je Vlada Crne Gore odlučna da djeluje na principima na kojima je i formirana u decembru prošle godine – depolitizacije, pravde, jednakih šansi, ali prije svega odgovornosti. Najveću odgovornost imamo prema građanima, koji imaju velika očekivanja od nas od prvog dana, ali i prema međunarodnim partnerima, koji žele da talas promjena koji se desio ne bude deklarativan, već da donese novu energiju, koja će zaista učiniti naše društvo modernim i evropskim. Na ovaj način ćemo dodatno ojačati poziciju naše zemlje kao lidera u regionu na putu evropskih integracija.

Crnogorski građani prepoznaju značaj ostvarenja našeg glavnog spoljnopolitičkog cilja – ulaska u Evropsku uniju, i to sam više puta ponavljao u razgovorima sa našim partnerima.

Podrška koju dobijamo sa domaćih i međunarodnih adresa i pohvale za rezultate koji su naročito vidljivi u prethodnih osam mjeseci, na planu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, daju nam podstrek da nastavimo u tom pravcu. Moram istaći da je crnogorska policija izvela akciju koja je rezultirala hapšenjem šefa organizovane kriminalne grupe i nekoliko njegovih saradnika, da je novi menadžment izabran u transaprentnom i inkluzivnom postupku i da je odmah po preuzimanju rukovođenja pokazao rezultate. Takođe, u kontinuitetu ulažemo napore na unapređenju granične bezbjednosti. Gradimo moderan koncept integrisanog upravljanja granicom, na principima efikasnosti i ravnoteže, koji podrazumijeva otvorene granice za kretanje lica i promet roba i zatvorene granice za kriminalne aktivnosti koje ugrožavaju stabilnost.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, u čiji sastav je ušla i Uprava policije, nedavnim usvajanjem Zakona o unutrašnjim poslovima, ali i Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava kojim trenutno koordiniram, zaista pokazuju punu posvećenost poglavljima 23 i 24. Svakako da bez proaktivnosti, kreiranja novih vrijednosti u ovim poglavljima, ali i pune angažovanosti naših kapaciteta, ne možemo doći do vidljivih rezultata.

Novim zakonskim rješenjem smo osnažili svaki vid kontrole policije i postupanja policijskih službenika, ali i predvidjeli mehanizme za utvrđivanje porijekla sumnjive imovine policijskih službenika. Velika novina Zakona je uvođenje obaveze periodičnog poligrafskog ispitivanja policijskih službenika koji su uključeni u borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Imajući u vidu prirodu posla i djelokrug nadležnosti policije, predviđeno je i uvođenje utvrđivanja postojanja bezbjednosnih smetnji. Iako institut provjere ove vrste, prilikom zasnivanja radnog odnosa nije potpuna novina, ono što jeste novina je provjera postojanja bezbjednosnih smetnji za dalji rad u policiji. Cilj propisivanja ovih odredbi sadržan je i donekle sličan razlogu uvođenja poligrafskog ispitivanja policijskih službenika.

Takođe, prilikom prijema u policijsku službu, predviđena su jasna i stroga pravila, jer je jedan od glavnih rizika od korupcije u policiji i upravljanje ljudskim resursima. Sistem će biti u potpunosti zasnovan na principu meritokratije.

Neophodna je depolitizacija i profesionalizacija policije, transparentnost u upravljanju kadrovima i izgradnja integriteta i rukovodilaca i policijskih službenika, što je predviđeno Zakonom.

Odgovornost za evropsku budućnost Crne Gore, naravno moramo podijeliti i sa drugim granama vlasti i svi zajedno da damo doprinos reformama.

Bitno je reći da u sadašnjoj administraciji vlada nulta tolerancija na svaki vid korupcije, a posebna pažnja je posvećena iskorijenjivanju tih pojava u državnom aparatu.

To je posao koji nije moguće završiti preko noći i zahtijeva aktivno učešće i jaku volju svih institucija sistema.

Izgradićemo moderan sistem, koji će biti prepoznat i respektabilan isključivo po postignutim rezultatima, a zasnovan na zaštiti ljudskih prava i sloboda.

Da smo na pravom putu pokazuje Izvještaj o napretku Crne Gore, koji je nedavno predstavljen u Evropskom parlamentu, u kojem smo pohvaljeni za borbu protiv organizovanog kriminala (posebno borbu protiv trgovine ljudima i krijumčarenja narkotika) i za napredak u međunarodnoj policijskoj saradnji. Prepoznat je i napredak u jačanju kapaciteta i profesionalnosti policije.

I pored toga, moramo intenzivirati aktivnosti u borbi protiv organizovanog kriminala, sa akcentom na rasvjetljavanje najtežih krivičnih djela, kao i u oblastima finansijskih istraga, visoke korupcije, pranja novca, trgovine oružjem, krijumčarenje cigareta, suzbijanja svih oblika privrednog kriminaliteta itd.

Takođe, u vrhu prioriteta treba da bude i rasvjetljavanje napada na novinare.

Sa posebnom pažnjom moramo pristupiti i sprečavanju rodno zasnovanog nasilja, nasilja u porodici i nasilja nad djecom i povećati broj osposobljenih policijskih službenika koji će se baviti ovim osjetljivim problemima.

Uvjeren sam da će Vlada Crne Gore pokazati dosljednost te da će Crna Gora u narednom periodu dobiti izvještaj o ispunjenju privremenih mjerila, čime bi se stvorile pretpostavke za dobijanje završnih mjerila u poglavljima 23 i 24. To bi za Crnu Goru bio snažan podsticaj, jer bi na određeni način predstavljalo signal da prelazimo u narednu fazu, čime bismo uspješno zaokružili naš evropski put.

Na kraju, ali ne i manje važno, Ministarstvo unutrašnjih poslova proglašeno je za najtransparentiji državni ogan u Crnoj Gori, po istraživanju NVO “35mm” i službenica Kabineta ministra dobila je priznanje za najveći doprinos transparentnosti javne uprave.

Osmi broj Eurokaza, časopisa o evropskoj integraciji Crne Gore
Autor: Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...