Naslovnica Info Najave TAIEX radionica za mikrofinansiranje i socijalno preduzetništvo

TAIEX radionica za mikrofinansiranje i socijalno preduzetništvo

Evropska komisija, u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja organizuje TAIEX radionicu koja se odnosi na mikrofinansiranje i socijalno preduzetništvo u okviru Evropskog programa za zapošljavanje i socijalne inovacije (EaSI). Radionica će se održati u ponedjeljak, 18. aprila 2016. godine u Podgorici, u prostorijama PR Centra na Starom Aerodromu sa početkom u 9:30 časova.

Radionicu će otvoriti g-đa Ljiljana Simović, direktorica Direktorata za evropske integracije, programiranje i implementaciju fondova EU u Ministarstvu rada i socijalnog staranja i g-din Mark Reilly, programski menadžer za konkurentnost, mala i srednja preduzeća i interna tržišta u Delegaciji EU u Crnoj Gori.

Novi program Evropske unije za zapošljavanje i socijalne inovacije (EaSI) usvojen je 5. decembra 2013. godine u Savjetu ministara EU i pored Evropskog socijalnog fonda, Fonda evropske pomoći za najugroženije i Evropskog fonda za prilagođavanje globalizaciji predstavlja četvrti stub Evropske inicijative za zapošljavanje i socijalnu inkluziju 2014-2020. godine. Crna Gora je potpisnica ovog Sporazuma.

U okviru ovog programa na raspolaganju je 920 miliona eura za period 2014-2020 i čine ga tri komponente: 1. Program za oblast zapošljavanja i socijalne politike (PROGRESS); 2. Evropska mreža javnog zapošljavanja (EURES) i 3. Program za mikro finansiranje i socijalno preduzetništvo. Zemlje kandidati su u mogućnosti da koriste sredstva iz 1. i 3. komponente.

U trećoj komponenti (Program za mikrofinansiranje i socijalno preduzetništvo) opredjeljena su sredstva od oko 200 miliona eura ili 21% ukupnog budžeta Programa EaSI. Sredstva su namjenjena povećanju dostupnosti mikrofinansiranja za ugrožene osobe koje su izgubile ili su u opasnosti da izgube posao ili su u riziku od socijalne isključenosti. Organizacije koje mogu koristiti sredstva u okviru ove komponente su tijela koja pružaju mikrofinansiranje za pojedince i mikro-preduzeća, kao i tijela koja pružaju finansiranje za društvena preduzeća.

Cilj radionice je upravo da približi potencijalnim korisnicima program za mikrofinansiranje i socijalno preduzetništvo, kao i mogućnosti tehničke pomoći za provajdere mikrokredita i da pruži primjere dobre prakse državama, posebno onima koje nemaju iskustva u oblasti mikrofinansiranja.

Na radionici će govoriti predstavnici Generalnog Direktorata za zapošljavanje, socijalna pitanja i inkluziju Evropske komisije, kao i drugi evropski zvaničnici, dok će ostali učesnici biti predstavnici relevantnih institucija iz zemalja Zapadnog Balkana (Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Kosova) i Turske.

PR služba Ministarstva rada i socijalnog staranja

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...