Naslovnica Info Press info Peskoa: Napredak Crne Gore na polju EU i NATO integracija istovremeno je...

Peskoa: Napredak Crne Gore na polju EU i NATO integracija istovremeno je i uspjeh OEBS-a

Potpredsjednik Vlade Duško Marković primio je danas direktora Centra za sprječavanje konflikata Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), Marsela Peskoa.

Potpredsjednik Marković je izrazio zahvalnost OEBS-u na podršci tokom višegodišnjih procesa unapređenja demokratije, transparentnosti i vladavine prava u Crnoj Gori, naglasivši da posjeta njenog visokog zvaničnika dolazi u specifičnom trenutku desete godišnjice obnove crnogorske nezavisnosti.

„Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju nije bila samo posmatrač, već aktivni sudionik ukupnog preobražaja Crne Gore u prethodnoj deceniji i duže. Za to vrijeme Crna Gora je uspjela da kontinuiranim, objektivnim i inkluzivnim pristupom obezbijedi potreban nivo povjerenja kod OEBS-a, koji ćemo u budućnosti neizostavno valorizovati“, istakao je potpredsjednik Vlade.

Marković je naglasio da je naša zemlja prepoznala sve važnije izazove savremenog društvenog trenutka i uspješno ih prebrodila, i da su oni ugrađeni u rezultate na polju evropskih i NATO integracija.

„Broj otvorenih pregovaračkih poglavlja u kojima smo pokazali ozbiljnost državne politike rezultat je naših ukupnih društvenih potencijala, i to je nepodijeljeno mišljenje subjekata koji prate naš demokratski preobražaj“ – saopštio je potpredsjednik.

Direktor Peskoa je saopštio da će OEBS nastaviti svoju agendu u svim oblastima u kojima je Crnoj Gori potrebna podrška ove Organizacije, prepoznajući deset godina nezavisnosti kao okvir za otvaranje novih kolosjeka saradnje Crne Gore i OEBS-a.

U kontekstu rezultata na planu integracija u EU i NATO, Peskoa je istakao da je evidentan napredak Crne Gore istovremeno i uspjeh OEBS-a, te da ta organizacija cijeni način na koji Crna Gora prepoznaje ulogu OEBS-a u kreiranju demokratskih procesa.

On takođe očekuje da Vlada i politički činioci i u aktuelnom trenutku izgrade otporno političko okruženje koje će omogućiti održavanje kredibilnih izbora u oktobru ove godine.

Potpredsjednik Marković je upoznao sagovornika sa aktuelnim prilikama vezanim za politički Sporazum oko kojeg postoji saglasnost, i koji će opoziciji omogućiti učešće u Vladi, organima uprave i institucijama po dubini, što će nesumnjivo biti preteča nove političke prakse u regionu i šire.

„Najodgovorniji politički činioci već su dali doprinos naporima da se uspješno odgovori na izazove demokratije u Crnoj Gori. Ispunjenje krupnih ciljeva na unutrašnjem pravnom i političkom nivou upravo potvrđuje kredibilitet države i sposobnost institucija, i otvara horizont za sveobuhvatne vidike u domenu vladavine prava, ekonomske sigurnosti i demokratizacije društva, što je široko polje djelovanja ove i buduće Vlade“, saopštio je Marković.

Sagovornici su saglasni da je OEBS dao konkretan doprinos u podizanju nivoa sposobnosti i efektivnosti Državne izborne komisije i drugih tijela za sprovođenje izbornih procedura, te da uskoro treba pristupiti funkcionalnom redefinisanju misije OEBS-a u Crnoj Gori – iz dosadašnjeg preći u napredni nivo jačanja institucija u oblasti vladavine prava, ekonomskog progresa, te bezbjednosti i stabilnosti.

Razgovorima je prisustvovala i šefica misije OEBS-a u Crnoj Gori Janjina Hrebičkova.

Kabinet potpredsjednika / Služba za odnose s javnošću

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...