Naslovnica Info Press info Ministri vanjskih poslova Zapadnog Balkana: Sarađivaće na pitanjima od zajedničkog interesa

Ministri vanjskih poslova Zapadnog Balkana: Sarađivaće na pitanjima od zajedničkog interesa

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić učestvovao je na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana, koji je održan 30. i 31. marta u Draču. Osim šest šefova diplomatija regiona, na sastanku su učestvovali i evropski komesar za susjedsku politiku i pristupne pregovore Johanes Han, generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović, ministar vanjskih poslova Republike Češke Lubomir Zaoralek u funkciji predsjedavajućeg Višegradskom grupom (V4), ministar vanjskih poslova Norveške Borge Brende, državni sekretar za evropske poslove Francuske Arlem Dezir i zamjenik drzavnog sekretara za vanjske poslove Italije Vincenco Amendola.

Na ministarskom sastanku bilo je riječi o aktivnostima na realizaciji zaključaka Samita u Beču i stanju regionalnih projekata iz Agende povezanosti, zajedničkim aktivnostima na definisanju predstojećih koraka u susret pariškom Samitu, a akcenat je bio i na primjeni „mekih mjera“ u oblasti saobraćaja i energetike. Razmijenjena su mišljenja o saradnji regiona sa V4 i procesu ratifikacije Sporazuma o osnivanju Fonda za Zapadni Balkan, te neophodnim mjerama za njegov početak.

luksic drac

Bilo je riječi i o osnivanju Regionalne kancelarije za saradnju mladih Zapadnog Balkana, kao i saradnji u okviru drugih regionalnih mehanizama poput MARRI, ReSPA i RCC. Ministri su razmijenili mišljenja i o aktuelnom pitanju migratornih tokova kroz zemlje Zapadnog Balkana, te ocijenili da je region važan strateški partner EU kad su u pitanju migracije.

Potpredsjednik Lukšić je ukazao na važnost zajedničkih aktivnosti u cilju bržeg ekonomskog oporavka regiona kroz konkretnu projektnu saradnju Zapadno-balkanske šestorke/Berlinskog procesa. Kazao je da je Crna Gora usvojila Jedinstvenu listu prioritetnih infrastrukturnih projekata za realizaciju do 2030. godine i da radi na pripremi dokumentacije, kako bi projekti bili spremni za realizaciju u najskorijem periodu.

Takođe je informisao da je Crna Gora ove godine kandidovala jedanaest projekata iz oblasti transporta, energetike, socijalnih pitanja i životne sredine za finansiranje iz Zapadnobalkanskog investicionog okvira. Istakao je da se uspješno sprovode i planirane mjere za uklanjanje tržišnih barijera u oblasti transporta i energetike, u skladu sa dogovorom sa Samita Zapadnobalkanske šestorke prošle godine u Beču. Podsjetio je na važnost otpočinjanja rada Sekretarijata Fonda za Zapadni Balkan u Tirani, kao važnog regionalnog instrumenta za projektnu saradnju šest zemalja u više sektorskih oblasti, uz podršku Višegradske grupe (V4). Posebno je ukazao na značaj unapređenja aktivnosti i korišćenja kapaciteta Regionalne škole za javnu upravu (ReSPA) u Danilovgradu i informisao o aktivnostima aktuelnog crnogorskog predsjedavanja Regionalnom inicijativom za migracije, azil i izbjeglice (MARRI). Takođe, istakao je doprinos koji je Sekretarijat Radne grupe RCC za kulturu i društvo na Cetinju imao kroz brojnu četvorogodišnju aktivnost.

Ministri su usvojili i Zajedničku izjavu kojom se potvrđuje spremnost za dalju saradnju na Agendi povezanosti i pitanjima od zajedničkog interesa.

Na marginama sastanka, potpredsjednik Lukšić je imao bilateralne sastanke sa svim učesnicima, a susreti su bili i prilika za predstavljanje kandidature za generalnog sekretara UN.

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...