Naslovnica Info Press info Novi plan saradnje Crne Gore i UN podrška nacionalnim prioritetima i procesu...

Novi plan saradnje Crne Gore i UN podrška nacionalnim prioritetima i procesu pristupanja EU

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić i Fiona Mekluni, stalna koordinatorka Sistema Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori kopredsjedavali su devetim sastankom Nadzornog komiteta za praćenje implementacije Integrisanog programa saradnje Crne Gore i Ujedinjenih nacija za period 2010-2016.

Na sastanku je usvojen novi petogodišnji Integrisani program saradnje Crne Gore i sistema UN u zemlji za period 2017-2021.

Potpredsjednik Lukšić je iskazao zadovoljstvo povodom usvajanja veoma kvalitetnog dokumenta i kazao da je tokom protekle godine veoma naporno rađeno na prepoznavanju ključnih izazova i definisanju vizije Crne Gore 2021. godine. On je zahvalio svim resorima i UN agencijama na temeljnom pristupu, zajedničkim naporima i kvalitetnom radu koji je doveo do toga da dokument daje objektivne ocjene stanja, razvojnih potreba i izazova za sljedeći šestogodišnji ciklus.

Lukšić je kazao da je dokumentom dodatno osnažen pristup zajedničkog djelovanja UN sistema i Vlade, te da su jasno definisani stateški ciljevi za koje vjerujemo, ako budu ostvareni, da će Crna Gora zaista biti zemlja u kojoj je vidno unaprijeđen kvalitet institucija sistema i sistema usluga koje one pružaju, a time i uslovi života svih građana.

luksic mekluni1

Stalna koordinatorka Sistema UN u Crnoj Gori Fiona Mekluni je kazala da su kroz participativan i inovativan proces dugoročnog planiranja, zajedno sa partnerima iz Vlade i civilnog sektora identifikovane četiri prioritetne oblasti saradnje u narednih pet godina.

„Novi strateški okvir saradnje, koji je usklađen sa Ciljevima održivog razvoja, dizajniran je tako da stavi komparativne prednosti Sistema UN u funkciju podrške Crnoj Gori u ostvarivanju nacionalnih prioriteta, prije svega, u procesu pristupanja EU i sprovođenja Agende održivog razvoja do 2030.”, istakla je Mekluni i u ime UN u zemlji zahvalila Vladi na posvećenosti u implementaciji aktuelnog Integrisanog programa UN 2010-2016.

luksic mekluni2

Na sastanku su razmatrani i rezultati Integisanog programa u 2015. godini tokom koje su implementirane aktivnosti u vrijednosti od 11,6 miliona dolara, a usvojen je i plan rada UN za 2016. godinu koji predviđa intervencije vrijedne 12,7 miliona dolara.

Ukupna vrijednost implementiranih programa u periodu 2012-2016. iznosila je 62 miliona dolara.

Integrisani program saradnje Crne Gore i Ujedinjenih nacija predstavlja sveobuhvatni okvir zajedničkih programa, aktivnosti i ciljeva sistema Ujednjenih nacija u Crnoj Gori za period od 2010–2016. godine. Program, koji su zajednički usaglasili i usvojili Vlada Crne Gore i Sistem UN u aprilu 2010. godine artikuliše prelazak sa individualnog na jedinstveno djelovanje agencija Ujedinjenih nacija. U implementaciji učestvuje pet rezidentnih i osam regionalnih organizacija UN kroz zajedničke programe, projekte i aktivnosti. Kroz okvir “Djelujući kao jedan“, agencije UN ujedinjuju kapacitete i komparativne prednosti kako bi Crnoj Gori pružili najbolju moguću podršku u ostvarivanju nacionalnih prioriteta na putu ka Evropskoj uniji.

Novi petogodišnji Integrisani program UN za period 2017-2021. godine, koji su zajednički usaglasili i usvojili Vlada Crne Gore i Sistem UN, stupiće na snagu 1. januara 2017. godine. Program je usaglašen sa nacionalnim prioritetima i strateškim opredjeljenjem Vlade Crne Gore ka članstvu u Evropskoj uniji. Sastoji se od četri rezultatske oblasti: 1) demokratsko upravljanje, 2) održivost životne sredine, 3) socijalna inkluzija i 4) ekonomsko upravljanje.

Nadzorni komitet čine članovi Tima Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori i predstavnici osam ministarstava Vlade Crne Gore.

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...