Naslovnica Info Press info Janjušević o bezbjednosti saobraćaja: Crna Gora je u poslednjih pet godina ispunila...

Janjušević o bezbjednosti saobraćaja: Crna Gora je u poslednjih pet godina ispunila preporuke EU

U Crnoj Gori je u prethodnoj godini na putevima stradala 51 osoba, što je za 21 odsto manje u odnosu na 2014, saopštio je pomoćnik direktora Uprave policije, Nikola Janjušević.

On je danas, nakon sjednice Vlade, predstavio izvještaj o stanju bezbjednosti saobraćaja na putevima u Crnoj Gori i naveo da je stanje u toj oblasti po većini parametara poboljšano.

“Za ocjenu stanja bezbjednosti u drumskom sabraćaju u državi ključna su tri segmenta: broj saobraćajnih nezgoda u godini, broj povrijeđenih lica i broj poginulih, što je najbitniji segment”, pojasnio je Janjušević.

Prema njegovim riječima, broj poginulih osoba u prošloj je 51, a u 2014. godini 65, što je smanjenje za 21,5 odsto.

On je naveo da je broj saobraćanih nezgoda u prošloj bio 4.944, a u 2014. godini 5.531, što je smanjenje za 10,6 odsto.

Janjušević je dodao da je broj teže povrijeđenih u prošloj godini bio 407, a u godini prije 350, što je povećanje za 16,3 odsto.

Poseban segment izvještaja je, kako je naveo, stanje bezbjednosti u drumskom sabraćaju tokom ljetnje turističke sezone i on je najuspješniji otkad se vodi statistika u Upravi policije.

“Što znači da je za tri mjeseca jun, jul i avgust na putevima u Crnoj Gori poginulo 12 lica, što je najmanji broj smrtno stradalih otkad se vodi statistka u Upravi policije”, rekao je Janjušević.

On je naglasio da je Uprava policije u toku prethodnih nekoliko godina nabavila značajan broj materijalno-tehničkih sredstava, što je značano doprinijelo da taj rezultat bude tako povoljan.

Janjušević je kazao da su u Izvještaju tretirani i najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda, a u pitanju su tri najvažnija.

“Najčešći je ljudski faktor, drugi razlog je stanje puta i treći tehnička ispravnost vozila”, precizirao je Janjušević.

Kako je dodao, Crna Gora je u poslednjih pet godina ispunila preporuke Evropske unije da se broj poginulih svede na ispod deset osoba na sto hiljada stanovnika do 2019. godine.

Janjušević je rekao da je u Izvještaju obrađena i struktra registrovanih prekršaja i da su najčešći nekorišćenje sigurnosnog pojasa u 61.885 slučajeva, upravljanje neregistrovanim vozilom 7.950, slučaj kada vozač kod sebe nema vozačku dozvolu 6.629.

Registrovana je, kako je dodao, i brzina veća od propisane za više od 30 kilometara u naselju i za više od 50 kilometara van naselja u 5.828 slučajeva, upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola i odbijanje ispitivanja količine alkohola u organizmu u 8.012 slučajeva, upravljanje vozilom bez odgovarajuće kategorije u 3.767 slučajeva, neposjedovanje saobraćajne dozvole u 3.125 slučajev i korišćenje telefona u 1.856 slučajeva.

On je rekao da je donešen Akcioni plan za implementaciju Strategije poboljšanja drumskog saobraćaja za ovu godinu, u kom su predviđene mjere i aktivnosti koji će biti preduzete kako bi se i u narednim periodu zadržao pozitivan trend kada je u pitanju bezbjednost saobraćaja u Crnoj Gori.

Izvor: Agencija MINA

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...