Naslovnica Info Press info Dods pozdravila postavljanje novih rampi za osobe sa invaliditetom u Skupštini

Dods pozdravila postavljanje novih rampi za osobe sa invaliditetom u Skupštini

Crnogorska Skupština je, omogućivši pristup korisnicima kolica, poslala važnu poruku da podržava i poštuje ljudska i demokratska prava osoba sa invaliditetom, ocijenila je predsjedavajuća Delegacijom Evropskog parlamenta za Crnu Goru, Aneliz Dods, i pozvala Vladu da prilagodi više javnih objekata.

Iz Delegacije Evropske unije u Podgorici saopštili su da je završena izgradnja pristupnih rampi u Skupštini, kojom je ta institucija postala pristupačna osobama sa invaliditetom, korisnicima kolica.

„Na ovaj način, osobama sa ograničenom pokretljivošću je omogućen pristup svakom spratu u Skupštini, uključujući i plenarnu salu, što predstavlja važan iskorak ka uključivanju osoba sa invaliditetom u politički život Crne Gore, čime se ujedno jača i odgovornost Skupštine prema građanima Crne Gore“, kaže se u saopštenju.

Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Crne Gore je u nekoliko navrata apelovao da se poboljša pristupačnost javnih objekata osobama sa invaliditetom, uključujući i Skupštine.

„Ovo su odlične vijesti. Omogućivši pristup korisnicima kolica, Skupština Crne Gore je poslala važnu poruku da podržava i poštuje ljudska i demokratska prava osoba sa invaliditetom“, saopštila je Dods.

Prema njenim riječima, svi građani bi trebalo da imaju pristup zgradi u kojoj se usvajaju zakoni koji upravljaju njihovim životima, instituciji koja ih demokratski predstavlja.

„Ipak, većina javnih objekata u Crnoj Gori i dalje su nepristupačne korisnicima kolica, uključujući i devet od 13 prioritetnih objekata. Zato pozivam Vladu Crne Gore da ispuni svoju obavezu i prilagodi više javnih objekata, naročito onih prioritetnih“, navela je Dods.

Izvor: Agencija Mina

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...