Naslovnica Info Press info SEETO Forum o saobraćajnoj infrastrukturi doprinosi boljoj tehničkoj saradnji

SEETO Forum o saobraćajnoj infrastrukturi doprinosi boljoj tehničkoj saradnji

Transportna opservatorija za Jugoistočnu Evropu (SEETO) u saradnji sa Ministarstvom komunikacija i saobraćaja Bosne i Hercegovine kao domaćinom organizuje Prvi SEETO Forum o saobraćajnoj infrastrukturi.

Glavni cilj i svrha Foruma su proizašli iz samita održanih u Berlinu i Beču tokom 2015. godine gde su SEETO regionalne učesnice preuzele odgovornost za ostvarivanje regionalnih, nacionalnih i evropskih ciljeva.

SEETO Forum o saobraćajnoj infrastrukturi će omogućiti bolju tehničku saradnju između šest partnera Zapadnog Balkana (WB6) u periodu do održavanja samita u Parizu i pružiće priliku da se definišu dalji koraci i razmijene informacije na temu daljeg napredovanja u implementaciji infrastrukturnih projekata i „mekih“ mjera. Prvi SEETO Forum u velikoj mjeri upotpunjuje sve ono na čemu SEETO i Region rade i sarađuju u cilju da ispune plan povezivanja Zapadnog Balkana.

Forum okuplja mnoštvo relevantnih predstavnika iz različitih saobraćajnih institucija unutar SEETO regiona, država članica EU, Evropske Komisije, kao i iz Međunarodnih finansijskih institucija. Govor dobrodošlice, kao i uvodna izlaganja, imali su: generalni menadžer SEETO Sekretarijata Dejan Lasica, ambasadorka Francuske u BiH Kler Bodoni, zamjenik ministra za komunikacije i transport BiH Saša Dalipagić i predstavnik Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunar Vigemark.

Nakon dobrodošlice i uvodnih govora, prva sesija ovog događaja fokusirana je na planiranje i razvoj Osnovne i Sveobuhvatne Mreže u cilju povećanja mobilnosti i povezanosti na Zapadnom Balkanu. Za vrijeme druge sesije razmotreni su načini za stvaranje povoljnijih uslova i okolnosti za investiranje u projekte vezane za transportnu infrastrukturu. Nakon toga regionalni i EU eksperti u oblasti transporta održali su prezentacije i podijelili mišljenja i iskustva na temu inteligentnih transportnih sistema, naplatnih sistema i rampi i održavanja željeznica.

Na prvoj sesiji posvećenoj Shveobuhatnoj i Glavnoj saobraćajnoj mreži u Zapadnom Balkanu, odnosno posvećenosti zemalja da kroz razvoj Glavne mreže uvećaju nivo mobilnosti i povezanosti Zapadnog Balkana, izlagala je i V.D. Generalnog direktora Direktorata za državne puteve Angelina Živković.

Živkovićeva je prezentovala napredak Crne Gore u ovoj oblasti, fokusirajući se na proces uspostavljanja Jedinstvene liste infrastrukturnih projekata u oblasti saobraćaja, koja sadrži 7 projekata iz oblasti putne, željezničke i aerodromske infrstrukture, i projekta informacinog i upravljačkog modela za saobraćanje brodova. Procijenjena vrijednost projekata iznosi 2,996 milijardi eura, sa vremenskim horozontom implemantacije do 2030., kompementarno sa metodologijom koja se primjenjuje na Glavnoj saobraćajnoj mreži u EU (tzv. TEN-T).

Podsjećajući na zaključke sa Bečkog samita predsjednika vlada zapadno-balkanske šestorke ukazala je na značaj rada na mekim mjerama, gdje posebnu pažnju zaslužuju one koje se odnose na prekograničnu saradnju, buduće održavanje Glavne mreže i uspostavljanje odgovarajućih standarda i inteligentnih transportnih sistema.

Više informacija o Forumu, dokumenta i zaključke sa foruma mogu se naći na SEETO web stranici: http://www.seetoint.org/news/

PR Služba Ministarstva saobraćaja i pomorstva

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...