Naslovnica Info Press info Bogdanović: Reforma lokalne samouprave u odmakloj fazi

Bogdanović: Reforma lokalne samouprave u odmakloj fazi

Proces reforme lokalne samouprave u Crnoj Gori u odmakloj je fazi, ocijenio je gradonačelnik Cetinja, Aleksandar Bogdanović.

On je, na Konferenciji gradonačelnika Jugoistočne Evrope, čiji je ovogodišnji domaćin Grac, kazao da se proces reforme lokalne samouprave u Crnoj Gori danas nalazi u odmakloj fazi, i da u njoj participiraju brojni subjekti lokalnog, nacionalnog i međunarodnog nivoa.

„U proteklom vremenu smo samostalno ili saradnjom sa međunarodnim krugovima uspjeli da realizujemo niz projekata, kojima je naš grad danas prepoznat po inovativnim aktivnostima, nerijetko i jedinstvenim na prostoru čitave države“, istakao je Bogdanović.

Jedan od instrumenata koji su doprinijeli takvom stanju su, kako je kazao, mogućnosti pristupa različitim vidovima fondova Evropske unije i partnerstva sa međunarodnim institucijama.

On je naglasio riješenost lokalne smouprave u rješavanju problema nezaposlenosti, kao jednom od najvećih aktuelnih izazova za nosioce vlasti na lokalnom, ali i na nacionalnom nivou.

“Zbog ograničenih finansijskih resursa, vjerujem da je prioritet u našem radu valorizacija prirodnih potencijala kroz javno privatno partnerstvo i privlačenje privatnog kapitala“, kazao je Bogdanović.

On je podsjetio da je Prijestonica prošle godine sa privatnim partnerom stavila u funkciju u turističke svrhe Lipsku pećinu – prvi speleološki objekat za turističke posjete u Crnoj Gori.

To je, prema njegovim riječima, realizovano bez finansijske participacije lokalne uprave “a ostvareni su izuzetni finansijski i drugi multiplikativni efekti na lokalno stanovništvo”.

Bogdanović je kazao da je lokalna uprava uspostavila kvalitetan pravni i administrativni okvir, podsticajan za investitore zbog čega je, prema njegovim riječima, Cetinje danas prepoznato kao posebno stimulativna sredina u toj oblasti.

„Izrađena je prostorno–planska dokumentacija za cjelokupno gradsko područje, što nam je poslužilo i kao okvir za kreiranje dvije biznis zone – koje su danas u funkciji braunfild i grinfild investicija“, obajasnio je Bogdanović.

On je saopštio da je donešena Odluka o podsticajima za zapošljavanje lokalnog stanovništva.

„Time smo ponudili i podsticajne pakete i za one koji žele ulagati van biznis zona, a u pravcu poboljšanja turističke ponude i razvoja ruralnog područja”, istakao je Bogdanović.

Konferencija je organizovana u okviru Programa partnerstva Svjetske banke – sa ciljem podrške gradovima Jugoistočne Evrope u procesu modernizacije i reformi, i promovisanju lokalnog razvoja i održivog rasta.

Boganović se na konferenciji sreo sa gradonačelnicima Graca, Oklahome i Viljnusa, sa kojima je razgovarao o budućoj saradnji.

Ispred Zajednice opština Crne Gore, na panelu je učestvovao predsjednik opštine Bijelo Polje, Aleksandar Žurić.

Izvor: Agencija Mina

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...