Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju ESI fondovi će postati ključni izvor finansiranja cjelokupne razvojne politike Crne Gore

ESI fondovi će postati ključni izvor finansiranja cjelokupne razvojne politike Crne Gore

U Podgorici je, u okviru priprema za vođenje pregovora u pregovaračkom poglavlju 22- Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, održana dvodnevna radionica pod nazivom ,,Najbolje prakse u sprovođenju instrumenata kohezione politike EU“.

Radionica, koja je organizovana uz podršku instrumenta Tajeks, okupila je predstavnike institucija koje su uključene u pregovarački proces za 22. poglavlje, civilnog sektora i lokalnih samouprava.

Radionicu je otvorila šefica Radne grupe za 22. poglavlje Ivana Vujošević koja je predstavila ključne mjere sadržane u Akcionom planu za ispunjavanje zahtjeva kohezione politike EU. Ona je istakla da sprovođenje Akcionog plana predstavlja najbolju pripremu sistema za buduće korištenje Evropskih strukturnih i investicionih fondova (ESI).

Ona je ukazala da će nakon stupanja u članstvo EU, fondovi ESI postati ključni izvor finansiranja cjelokupne razvojne politike Crne Gore, te da će svi napori administracije u narednom periodu biti usmjereni na ispunjavanje preduslova za efikasno i efektivno korištenje ovih fondova.

Eksperti angažovani posredstvom Tajeksa predstavili su iskustva Slovenije, Grčke, Hrvatske i Poljske u sprovođenju ESI fondova.

Radionica je bila i dobra prilika da se razmotre naredni koraci za pripremu pregovora u ovoj oblasti, kao i sagleda buduća uloga lokalnih samouprava u sprovođenju ovih fondova.

U tom kontekstu je istaknuto da su saradnja i princip partnerstva od presudnog značaja za kvalitetno sprovođenje aktivnosti i pripremu Crne Gore za sprovođenje fondova EU koji će biti na raspolaganju nakon članstva u EU.

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...