Naslovnica Info Press info Vladavina prava glavni izazov u finalizaciji puta Crne Gore ka EU i...

Vladavina prava glavni izazov u finalizaciji puta Crne Gore ka EU i NATO

Potpredsjednik Vlade Duško Marković primio je danas koordinatorku za programe pomoći Evropi i Evroaziji u američkom State Departmentu Alinu Romanovski.

Potpredsjednik Marković je izrazio zahvalnost Vladi SAD na značajnom učešću u razvoju demokratije i vladavine prava u Crnoj Gori, naglasivši da su brojni izazovi na tom planu riješeni zahvaljujući upravo podršci Vlade i naroda SAD. Cijeneći njihovu punu posvećenost i podršku na putu Crne Gore u EU i NATO, potpredsjednik Marković je ocijenio da je Crna Gora u poslednjih nekoliko godina, uz podršku i pomoć SAD, ostvarila značajne rezultate u oblasti vladavine prava i razvoja demokratije.

U tom kontekstu je ukazao na projekte koji su se sprovodili u sudovima, tužilaštvu, Agenciji za borbu protiv korupcije i Upravi policije, kao i na podršku u razvoju IT tehnologije u pravosuđu, što je ocijenio kao značajan segment u implementaciji zakona i izgradnji institucionalnih kapaciteta.

Tako je Memorandum iz 2011. godine, koji je i danas na snazi, a koji se tiče vladavine prava, bio polazna osnova da Biro SAD za borbu protiv narkotika podrži naše institucije, a ta podrška bila je ključna za temelje koji su postavljeni u toj oblasti.

Uz uvjerenje da takvu saradnju treba nastaviti i ubuduće, gospođa Romanowski je ukazala da je fokus SAD u prethodnom periodu bio na vladavini prava i razvoju institucija koje implementiraju zakone, posebno u oblasti sprječavanja korupcije.

Imajući u vidu ostvarene rezultate, uputila je podršku i ohrabrenje da se proces reformi sprovodi u dogovorenim rokovima.

Sagovornici su se saglasili da je implementacija zakona, u ciju izgradnje snažnijih institucija, teži dio posla, te da je za taj proces potrebno vrijeme.

Naglašavajući da je vladavina prava glavni izazov u finalizaciji puta Crne Gore ka EU i NATO-u, konstatovano je da je i u narednom periodu ključna podrška SAD.

U tom cilju, izražena je obostrana spremnost da se i dalje nastavi plodotvorna i sadržajna saradnja.

Sastanku je prisustvovala i ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori Margaret En Uehara.

Kabinet potpredsjednika Vlade / Služba za odnose s javnošću

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...