Naslovnica Info Press info Dogovoreni modaliteti saradnje u izvozu robe dvostruke namjene

Dogovoreni modaliteti saradnje u izvozu robe dvostruke namjene

Upoznavanje sa zakonskom legislativom Crne Gore u oblasti kontrole izvoza robe dvostruke namjene, kao i upoznavanje učesnika sa najboljom praksom koja se primjenjuje u ovoj oblasti, bili su ciljevi posjete EU eksperata koje su predstavljali Erik Andre Martin, iz francuskog Ministarstva ekonomije i Vincent Trouve, Expertise France, EU Outreach Programme Coordinator.

Eksperti EU iz ove oblasti održali su prethodnih dana sastanke sa predstavnicima Direktorata za multilateralni i regionalnu trgovinsku saradnju i ekonomske odnose sa inostranstvom Ministarstva ekonomije, kao i sa predstavnicima svih organi koji su uključeni u postupak implementacije Zakona o kontroli izvoza roba dvostruke namjene.

Evropska Komisija je dobila novi EU Outreach program o kontroli izvoza robe dvostruke namjene, za period od septembra 2015 do marta 2017.

Novi Konzorcijum koji predvode francuski experti a to su, Ministarstvo ekonomije, industrije i zaposljavanja, koji zastupa Kancelarija za kontrolu izvoza robe dvostruke namjene (SBDU), Kings Koledž London, Švedski inpektorat strateških proizvoda, francuskih i belgijskih carinskih organa, Nacionalna nuklearna laboratorija u Velikoj Britaniji i Univerzitet Liege, zaduženi su za implementaciju navedenog Outreach programa.

Outreach program EU o kontroli izvoza robe dvostruke, počeo je zapravo da se razvija od 2006. godine.

Od tada do danas, šest projekata, uključujući i pilot projekte, imaju za cilj poboljšanje efikasnost kontrole izvoza robe dvostruke namjene a sve u cilju borbe protiv širenja oružja za masovno uništenje.

Ciljevi programa su da se smanji rizik od širenja oružja za masovno uništenje, putem jačanja međunarodne saradnje u oblasti kontrole izvoza roba dvostruke namjene i jačanje nacionalnih i regionalnih kapaciteta.

Sa predstavnicima EU dogovoreni su dalji modaliteti saradnje u ovoj oblasti koji će se definisati kroz Programske aktivnosti usmjerene prema podizanju tehničkih kapaciteta u oblasti kontrole, održavanju seminara kako za službenike koji se bave kontrolom roba dvostruke namjene tako i privrednike iz CG i radionica, pravnih mišljenja, pomoć za izradu publikacija i dokumenata, studijske posjete, podizanje nivoa svijesti, i međunarodnim konferencijama.

Predstavnici Ministarstva ekonomije kao i službenici ostalih nadležnih institucija koji su uključeni u proces kontrole prometa naoružanjem, vojnom opremom i robom dvostruke namjene, u cilju podizanja nivoa stručne osposobljenosti permanentno učestvuju na svim obukama koje u ovoj oblasti, pored predstavnika EU pružaju i predstavnici Vlade SAD-a, kao i ostalih međunarodnih organizacija (OSCE, UNDP, SEESAC, SIPRI).

Program za kontrolu izvoza i bezbjednost granice (EXBS) pri Ambasadi SAD u Podgorici, sponzorisao je učešće četiri predstavnika crnogorske delegacije, među kojima je bio i predstavnik Ministarstva ekonomije na “Regionalnom seminaru o kontroli strateške trgovine” koji je održan u Skoplju, Makedonija od 25. do 29. januara 2016. godine.

Eksperti sa Univerziteta države Nju Jork (SUNY) – Albani su govoriti na pomenutom Regionalnom seminaru, na kojem su i razmijenjene najbolje prakse i iskustva zemalja učesnica Hrvatska, Crna Gora, Srbija, BiH, Kosovo, Albanija, Makedonija.

PR SLUŽBA

MINISTARSTVO EKONOMIJE

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...