Naslovnica Info Press info Čestitke i pohvale za rezultate koje Crna Gora ostvaruje u integracionim procesima

Čestitke i pohvale za rezultate koje Crna Gora ostvaruje u integracionim procesima

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Bugarskoj. Prvog dana posjete, potpredsjednik Lukšić se susreo sa svojim kolegom ministrom vanjskih poslova Bugarske Danijelom Mitovim i predsjednicom Narodnog Sobranja Republike Bugarske Ceckom Cievom.

KYO 1022

U razgovoru dva ministra izraženo je obostrano zadovoljstvo kvalitetom međudržavnih odnosa, koji se razvijaju kroz intenzivan politički dijalog, redovne sektorske susrete i komunikaciju, kao i odličnu saradnju dvije države u okviru regionalnog i šireg multilateralnog formata.

Potpredsjednik Lukšić podsjetio je na kontinuiranu podršku Bugarske procesu evropskih i evroatlantskih integracija Crne Gore i naglasio da će ona, i u narednim fazama integracionog procesa, biti od izuzetnog značaja. Ukazao je na odličnu dinamiku kojom se odnosi između Crne Gore i Bugarske razvijaju i istakao da bi dvije države, u narednom periodu, trebalo da se posvete i jačanju privredne saradnje, posebno naglasivši potencijale u sektorima turizma, energetike i poljoprivrede.

IMG 9440

Ministar vanjskih poslova Bugarske Danijel Mitov čestitao je na rezultatima Crne Gore na planu evropskih i evroatlantskih integracija, kao i na dinamici kojom Crna Gora napreduje u ovim procesima. Poručio je da na podršku Bugarske možemo i dalje računati, ne samo sa političkog aspekta, već i u formi prenosa znanja i iskustva, kao i ekspertske pomoći.

Sagovornici su ukazali i na konstantan obostrani rad na jačanju ugovorno pravne osnove saradnje, i u tom kontekstu, pozdravili današnje potpisivanje međuvladinog Sporazuma o socijalnom osiguranju i pratećeg Administrativnog sporazuma.

U razgovoru sa predsjednicom Narodnog Sobranja Republike Bugarske Ceckom Cicevom, potpredsjednik Lukšić je zahvalio na dosljednoj i izuzetno značajnoj podršci Bugarske u procesu evropskih i evroatlantskih integracija Crne Gore. Podsjetio je i na značaj parlamentarne saradnje između dvije države i izrazio očekivanje da će ona u narednom periodu još više dobiti na kvalitetu i sadržaju.

Predsjednica Narodnog Sobranja Republike Bugarske pozdravila je rezultate Crne Gore na međunarodnom planu, posebno se osvrnuvši na rezultat decembarskog ministarskog samita NATO-a, kada je Crna Gora dobila poziv za članstvo. U tom kontekstu, izrazila je uvjerenje da će Parlament Bugarske, u skladu sa svojom dosadašnjom politikom i zalaganjima, biti jedan od prvih koji će ratifikovati Protokol između Alijanse i Crne Gore o pristupanju.

luksic bugarska

Šef crnogorske diplomatije Igor Luksić je prisustvovao promociji knjige “Odnosi Crne Gore i Bugarske u periodu od 1878. do 1913.”, koja je rezultat saradnje državnih arhiva Crne Gore i Republike Bugarske, gdje je takođe imao i izlaganje. Promocijom knjige na simboličan način je obilježeno 120 godina od prvog uspostavljanja diplomatskih odnosa između dvije države, kao i deset godina od njihovog obnavljanja 2006. godine, kada je Crna Gora obnovila svoju državnost.

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...