Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju Preuzimanje evropskih propisa i praksi doprinijeće da imamo jeftiniji, brži i sigurniji...

Preuzimanje evropskih propisa i praksi doprinijeće da imamo jeftiniji, brži i sigurniji internet

U Podgorici je danas, u organizaciji Kancelarije glavnog pregovarača, Delegacije EU u Crnoj Gori, Britanske ambasada Podgorica i Britanskog savjeta u Crnoj Gori, održana javna debata o 10. pregovaračkom poglavlju Informatičko društvo i mediji.

Na skupu su govorili: državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač ambasador Aleksandar Andrija Pejović, program menadžer u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori Patrik Šmelcer, član Pregovaračke grupe za 10. poglavlje prof. dr Anđelko Lojpur i načelnica Odjeljenja za međunarodnu saradnju i evropske integracije u Ministarstvu za informaciono društvo i telekomunikacije i šefica Radne grupe za 10. poglavlje Ružica Mišković.

Ambasador Pejović je, predstavljajući sadržaj poglavlja, kazao da je cilj evropskog zakonodavstva u ovoj oblasti da korisnicima osigura usluge po povoljnim cijenama, stimuliše konkurenciju na ovom polju i suzbije digitalni jaz u pristupu Internetu. S tim u vezi je pojasnio da pravna tekovina EU u ovom poglavlju obuhvata standarde o elektronskim komunikacijama, elektronskom potpisu, elektronskoj trgovini, ostalim uslugama informatičkog društva i audiovizuelnim medijskim uslugama.

Glavni pregovarač je naglasio da će preuzimanje evropskih propisa i praksi u ovoj oblasti doprinijeti da imamo jeftiniji, brži i sigurniji internet, ograničenu cijenu usluga mobilne telefonije u romingu, veći izbor između usluga operatora mobilne telefonije i niže cijene, kao i brži razvoj elektronskog tržišta koji podrazumijeva elektronsku upravu, elektronsko zdravstvo, inteligentne transportne sisteme, elektronsko poslovanje i dr.

„Kad je riječ o romingu, Evropska unija je već postigla značajne pomake u ograničenju cijena mobilne telefonije u romingu donošenjem odluke da se u 2017. potpuno ukine roming u EU i omogući otvoren pristup internetu“, istakao je ambasador Pejović.

Program menadžer u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori Patrik Šmelcer je rekao da je Crna Gora pokazala dobre rezultate u ovom poglavlju. Kao jednu od pozitivnih novina naveo je prelazak na digitalni signal prošle godine. Ukazao je da je jedno od najvažnijih pitanja u ovom poglavlju nezavisnost regulatornih tijela, kao i nezavisnost Javnog servisa. U tom pravcu se osvrnuo na potrebu izrade Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektronskim komunikacijama, kako bi se crnogorsko zakonodavstvo u ovoj oblasti uskladilo s evropskom dobrom praksom.

Član Pregovaračke grupe za 10. poglavlje prof. dr Anđelko Lojpur je saopštio da ovo poglavlje bilježi stalni napredak što je konstatovano i u Izvještaju o napretku. On je podsjetio na infrastrukturni karakter ovog poglavlja, odnosno njegovu povezanost i prožimanje s ostalim pregovaračkim oblastima.

“Kada je riječ o informatičkim uslugama, nivo razvoja ovog segmenta će dobrim dijelom opredijeliti i ukupne razvojne tokove Crne Gore na dugi rok, budući da je nacionalna ekonomija dominantno okrenuta uslugama”, istakao je prof. dr Lojpur.

On je podsjetio da se u EU skoro 90% društvenog proizvoda stvara u području usluga, oko 250 miliona Evropljana se svakodnevno služi internetom, kao i da je u Evropi oko 7 miliona ljudi zaposleno u ICT sektoru koji učestvuje s 5% u BDP-u EU sa oko 650 milijardi eura godišnje. Naglasio je da polovina rasta produktivnosti dolazi od ulaganja u ICT, a da tzv. digitalna Ekonomija raste po godišnjoj stopi od oko 12%.

Načelnica Odjeljenja za međunarodnu saradnju i evropske integracije u Ministarstvu za informaciono društvo i telekomunikacije i šefica Radne grupe za 10. poglavlje Ružica Mišković je predstavila ključne aktivnosti realizovane od otvaranja poglavlja i najavila planove za 2016. koje se odnose na izmjene i dopune Zakona o elektronskim komunikacijama, usvajanje Strategije razvoja informacionog društva do 2020. i usvajanje novog Zakona o elektronskom potpisu.

“U cilju potpunijeg usaglašavanja s pravnom tekovinom EU, kao i saglasno zahtjevima EK u kontekstu završnih mjerila pristupićemo izmjenama i dopunama Zakona o elektronskim komunikacijama. Kad je riječ o usvajanju novog Zakona o elektronskom potpisu, ova obaveza proističe iz nove regulative iz ove oblasti, koju zemlje EU direktno počinju da primjenjuju od 1. jula 2016″, poručila je Mišković.

Najavila je održavanje videokonferencije s predstavnicima EK na kojoj će se precizirati detalji u vezi sa završnim mjerilima i istakla uvjerenje da će Crna Gora u skorijem roku uspjeti da privremeno zatvori ovo poglavlje.

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...