Naslovnica Press info Press IPA Iz IPA programa opredijeljeno 270 miliona eura za period od 2014. do...

Iz IPA programa opredijeljeno 270 miliona eura za period od 2014. do 2020. godine

Crnoj Gori je posredstvom programa pretpristupne finansijske pomoći (IPA) za period od 2014. do 2020. godine opredijeljeno 270 miliona eura, saopštila je generalni direktor za evropske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija, Snežana Radović nakon današnje sjednice Vlade.

Ona je kazala da je Vlada danas u svojila četiri dokumenta u vezi s programima podrške Evropske unije Crnoj Gori. Vlada je, između ostalog, usvojila Informaciju o programima podrške EU Crnoj Gori za ovu godinu, kao i Predlog zakona o potvrđivanju sektorskog sporazuma između Vlade i Evropske komisije (EK), kojim se utvrđuju pravila za upravljanje i sprovođenje finansijske pomoći EU u okviru instrumenta pretpristupne pomoći za oblast politike poljoprivrede i ruralnog razvoja (IPARD).

“Iz pretpristupnih fondova EU Crnoj Gori je u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja na raspolaganju 51 milion eura, od čega je doprinos EU tim bespovratnim sredstvima 39 miliona eura, dok je ostatak od 12 miliona nacionalni doprinos”, kazala je Radović.

Vlada je uvojila i Informaciju o godišnjem akcijskom programu IPA-e za 2014. godinu vrijedan je 24 miliona eura, od čega doprinos EU iznosi 21 milion eura, a nacuionalno kofinansiranje oko 3,2 miliona.

Usvojena je i Informacija o finansijskim sporazumima između Evropske komisije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore o prekograničnoj saradnji za prošlu i ovu godinu .

“Za prošlu godinu je ukupno opredijeljeno 988 hiljada eura, od čega je doprinos EU 840 hiljada. Za ovu godinu je procijenjen iznos alokacije sredstva 1,4 miliona eura, od čega je doprinos EU 1,2 miliona”, rekla je Radović.

Izjavu generalne direktorice za evropske poslove u MVPEI Snežane Radović možete pogledati ovdje

Izvor: Agencija Mina-business

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...