Naslovnica Info Press info Efikasna javna uprava i regionalna saradnja neophodni za napredovanje prema EU

Efikasna javna uprava i regionalna saradnja neophodni za napredovanje prema EU

Državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač ambasador Aleksandar Andrija Pejović učestvovao je na sastanku radne grupe za Jugoistočnu Evropu koji je održan 3. decembra u Berlinu u organizaciji Instituta Aspen.

Polazeći od ključnih oblasti iz politike proširenja koje su obilježile 2015, učesnici skupa su sumirali dosadašnje napore i ostvarene rezultate u oblasti demokratskog upravljanja, reforme javne uprave i regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu. Imajući u vidu potrebu preduzimanja daljih reformskih aktivnosti u ovim oblastima, identifikovani su naredni koraci i date konkretne političke preporuke koje je potrebno da preduzmu države Zapadnog Balkana, Njemačka i donosioci odluka u državama članicama EU.

Na skupu su učestvovali predstavnici država Zapadnog Balkana koji su članovi radne grupe za Jugoistočnu Evropu Instituta Aspen, kao i predstavnici njemačke Vlade i Bundestaga.

Aspen 1

Obraćajući se učesnicima skupa, ambasador Pejović je istakao da je dobro funkcionisanje javne uprave preduslov transparentnom i efikasnom demokratskom upravljanju. Naglasio je da dobro regulisanje ove oblasti ima važnu ulogu u procesu pristupanja EU omogućavajući sprovođenje ključnih reformi usljed čega je Evropska komisija reformu javne uprave uvrstila u tri ključna stuba Strategije proširenja, pored vladavine prava i ekonomskog upravljanja.

S tim u vezi, informisao je učesnike skupa o ostvarenim razultatima i daljim aktivnostima koje Crna Gora preduzima u pravcu unapređenja stanja u ovoj oblasti.

„Crna Gora je svjesna da je demokratsko upravljanje i unapređenje nacionalne ekonomije nemoguće ostvariti bez efikasne, odgovorne i transparentne javne uprave. U tom pravcu smo odlučni u sprovođenju strateških ciljeva s područja reforme javne uprave i upravljanja javnim finansijama. Uspješno smo sproveli sve zakonodavne aktivnost tokom prve faze reformi definisanih u Strategiji reforme javne uprave. Sad slijedi faza u kojoj ćemo kroz primjenu usvojenih strateških rješenja doći do postavljenih ciljeva i željenih rezultata u ovoj oblasti“, rekao je glavni pregovarač.

U dijelu skupa posvećenom regionalnoj saradnji država Zapadnog Balkana, istaknuto je da snaženje dobrosusjedskih odnosa doprinosi ubrzanju procesa evropske integracije, i posebno, ekonomskom i ukupnom oporavku i napretku ovog dijela Evrope.

Aspen 4

U tom smislu je, u dijelu političke saradnje naglašena potreba daljeg rješavanja preostalih otvorenih pitanja, dok je u ekonomskom dijelu istaknut značaj Berlinskog procesa kao mehanizma koji pospješuje regionalnu saradnju u oblasti infrastrukture i energetike čime doprinosi daljem privrednom razvoju Zapadnog Balkana.

Na marginama skupa ambasador Pejović je imao sastanke sa zamjenikom šefa Departmana za evropsku politiku u Saveznoj vladi Njemačke Francom Nojederom, specijalnim izaslanikom za Jugoistočnu Evropu, Tursku i EFTA zemlje u Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke Ernstom Rajhelom i zamjenikom generalnog direktora za evropske poslove u Saveznom ministarstvu vanjskih poslova Peterom Ptasekom. Sastanci su bili prilika za predstavljanje dosadašnjih rezultata, kao i informisanje o daljim planovima i aktivnostima u procesu pristupanja EU, te razmjenu mišljenja o aktuelnim dešavanjima u Crnoj Gori, regionu i EU.

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...