Naslovnica Info Press info Crna Gora ostvarila napredak u svim poglavljima koje vodi Ministarstvo ekonomije

Crna Gora ostvarila napredak u svim poglavljima koje vodi Ministarstvo ekonomije

Crna Gora ostvarila je napredak u svim poglavljima koje vodi Ministarstvo ekonomije, saopšteno je Dnevnim novinama iz tog Vladinog resora.

Ministarstvo ekonomije direktno vodi šest pregovaračkih poglavlja, od kojih je jedno, po ocjeni Evropske komisije, u posljednjem Izvještaju o napretku ostvarilo dobar napredakocjena četiri, a pet poglavlja određeni napredak ocjena tri, i nadležno je za većinu aktivnosti iz još tri poglavlja: intelektualna svojina ocjena pet, zaštita potrošača i pravo pružanja usluga, gdje su takođe dobre ocjene.

– STEPEN NAPRETKA CRNE GORE

Evropska komisija je ocjenjivala trenutno stanje pripremljenosti i stepen napretka u toku izvještajnog perioda.

Za ukupnu ocjenu trenutnog stanja pripremljenosti korišćena je sljedeća gradacija

1) Rana faza;

2) Određeni nivoi pripremljenosti;

3) Umjereni nivo pripremljenosti;

4) Dobar nivo pripremljenosti i

5) Napredni nivo.

Za ocjenu stepena napretka u toku izvještajnog perioda tj. godišnja ocjena, korišćen je sljedeći način ocjenjivanja:

1) Nazadovanje;

2) Bez napretka;

3) Određeni napredak;

4) Dobar napredak

5) Veoma dobar napredak.

Izvještaj se odnosio na zemlje kandidate kao što su Crna Gora, Srbija, Makedonija, Turska i Albanija i potencijalne kandidate za članstvo u EU Bosnu i Hercegovinu i Kosovo.

– NAJBOLJE OCJENJENA DRŽAVA

U pregovaračkim poglavljima koje direktno vodi Ministarstvo ekonomije, za Poglavlje 1 Sloboda kretanja robe, za sve države je, posmatrajući godišnju ocjenu napretka, data srednja ocjena “određeni napredak”, sa izuzetkom Crne Gore, koja se nalazi u najboljoj poziciji u odnosu na druge zemlje sa ocjenom “dobar napredak”. Što se tiče ukupne ocjene stanja napretka u ovom poglavlju, Crna Gora se nalazi na “umjerenom nivou pripremljenosti”

U Poglavlju 3 Pravo osnivanja preduzeća i usluge, ukupna ocjena stanja pripremljenosti je takođe “umjereni nivo pripremljenosti” dok je godišnja ocjena napretka “određeni napredak”.

Slično je i u Poglavlju 6 Privredno pravo, dok se u Poglavlju 7 Pravo na intelektualnu svojinu Crna Gora nalazi na najboljem “naprednom nivou” pripremljenosti što se tiče ukupne ocjene stanja napretka.

I u poglavljima 8 Konkurencija; 15Energetika; 20 Preduzetništvo i industrijska politika, ako i 28 Zaštita potrošača i zdravstvena zaštita, Crna Gora takođe ima dobru ocjenu “umjereni nivo pripremljenosti” u ukupnoj ocjeni stanja na pretka, kao i ocjenu “određeni napredak” što se tiče godišnje ocjene napretka.

Pozdravljen uspjeh Crne Gore

Države Višegradske četvorke pozdravile su politiku proširenja EU i ocijenile da su nedavno objavljeni Izvještaji o napretku država pojedinačno objektivni te da ukazuju na napredak koji je postignut u prethodnom periodu. Kada je Crna Gora u pitanju, ministri su pozdravili ostvareni napredak koji je prepoznat u nedavno objavljenom Izvještaju o napretku te podsjetili na četiri otvorena poglavlja u ovoj godini.

“Ukazavši na komplementarnost evroatlantskog procesa i proširenja EU, na sastanku su pohvaljene reforme koje sprovodi Vlada na putu ka članstvu u NATO i na toj liniji je izražena snažna podrška država u cilju dobijanja pozivnice za članstvo uoči ministarskog sastanka NATO u decembru”, ističu u MVPEI.

Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić kazao je da je ovogodišnji Izvještaj o napretku pokazao da je Crna Gora napredovala u pogledu ispunjavanja ekonomskih i političkih kriterijuma iz članstva u EU, kao i u pravcu preuzimanja i ispunjavanja obaveza koje proizilaze iz pojedinačnih pregovaračkih poglavlja.

Izvor: Dnevne novine

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...