Naslovnica Info Press info Italija snažno podržava evropsku i evroatlanstku perspektivu Crne Gore

Italija snažno podržava evropsku i evroatlanstku perspektivu Crne Gore

Italija snažno podržava članstvo Crne Gore u EU i NATO i nastaviće da pruža svu potrebnu podršku kako bi Crna Gora zauzela svoje mjesto u evropskoj i euroatlantskoj porodici država i naroda, saopšteno je tokom posjete državnog sekretara za evropske integracije i glavnog pregovarača ambasadora Aleksandra Andrije Pejovića Rimu.

Tom prilikom glavni pregovarač je imao sastanke s državnim sekretarom u Vladi Republike Italije Sandrom Gocijem, predsjednikom Odbora za evropske poslove u Gornjem domu italijanskog Parlamenta Vaninom Kitijem, generalnim direktorom za evropske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Italije Đuzepeom Marijom Bućinom Grimaldijem i direktoricom Agencije za kohezionu politiku i razvoj u Ministarstvu ekonomskog razvoja Italije Marijom Ludovikom Argo.

Ambasador Pejović je zahvalio na podršci koju Italija pruža Crnoj Gori u procesu pristupanja, kroz bilateralne i tehničke programe saradnje i upoznao sagovornike s ostvarenim rezultatima, tekućim i planiranim aktivnostima.

„Crna Gora je apsolutno posvećena ispunjavanju obaveza iz pregovaračkog procesa, što smo pokazali i dosadašnjim rezultatima i otvaranjem dvije trećine pregovaračkih poglavlja i što ćemo nastaviti da potvrđujemo kvalitetnim i odgovornim radom i ubuduće. Članstvo u EU je naš strategijski vanjskopolitički cilj do kojeg ćemo doći kvalitetnim unutrašnjim reformama i osiguranjem evropskog kvaliteta života prije formalnog pristupanja Uniji“, istakao je ambasador Pejović.

U tom kontekstu, on je predstavio ključne aktivnosti u oblasti vladavine prava, ekonomskog upravljanja, unapređenja javne uprave i snaženja kapaciteta za preuzimanje obaveza iz budućeg članstva.

Sagovornici ambasadora Pejovića su pozdravili ostvarene rezultate u procesu pristupanja EU istakavši da Crna Gora ostaje najbolji primjer, kako u pogledu doprinosa regionalnoj saradnji, tako i u sprovođenju ukupnih reformi i napredovanju prema članstvu u EU. Na bazi ostvarenih rezultata je prenijeto i očekivanje da će Crna Gora u decembru dobiti pozivnicu za članstvo u NATO što će doprinijeti ukupnoj stabilnosti Zapadnog Balkana.

Takođe je istaknuto očekivanje da će Crna Gora, kroz sprovođenje demokratskih, ekonomskih i ukupnih društvenih reformi, nastaviti s uspješnim otvaranjem pregovaračkih poglavlja i kvalitetnim napredovanjem prema članstvu u EU. U tom kontekstu je ponovljena puna podrška Italije daljoj evropskoj i evroatlantskoj integraciji Crne Gore i izražena spremnost za intenziviranje saradnje i realizaciju prioritetnih zajedničkih projekata koji će doprinijeti daljem razvoju i napretku Crne Gore i regiona i njegovoj bržoj integraciji u EU.

Tokom posjete Rimu, ambasador Pejović je održao predavanje na Univerzitetu La Sapijenca na temu: Integracija Crne Gore u Evropsku uniju.

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...