Naslovnica Info Press info Pomoć službenicima u postupcima javnih nabavki

Pomoć službenicima u postupcima javnih nabavki

Crnogorska verzija knjige pod nazivom Odbrana presuda Suda pravde Evropske unije (SPEU) o javnim nabavkama, crnogorska verzija, pomoći će službenicima da efikasno, ekonomično i efektivno obavljaju te postupke, saopšteno je danas na promociji publikacije.

Direktor Uprave za javne nabavke, Mersad Mujević, kazao je da se publikacija o javnim nabavkama, koju je pripremila SIGMA u saradnji sa tom institucijom, bavi važnim odlukama SPEU u devet različitih oblasti.

„Ova knjiga konkretan je doprinos boljem razumijevanju nove i zahtjevne materije o javnim nabavkama. Poseban doprinos je praktična primjena koncepta javnih nabavki u poslovnoj praksi EU, sa vezama na crnogorski pravni sistem“, rekao je Mujević u PR Centru.

Prema njegovim riječima, opšti cilj publikacije je podizanje javne svijesti o značaju pravilnog sprovođenja postupka javnih nabavki.

„Još preciznije, svrha ovog priručnika je da pomogne službenicima koji su uključeni u same postupke javnih nabavki na način da efikasno, ekonomično i efektivno vrše nabavku, uzimajući u obzir komercijalne aspekte i djelovanje u okviru našeg crnogorskog pravnog okvira“, naveo je Mujević.

Knjigu, kako je objasnio, mogu koristiti ponuđači kako bi bili informisani o nacionalnim postupcima javnih nabavki i učestvovali u istim.

„Priručnik obuhvata nekoliko važnih elemenata – pravni okvir, politiku nabavki i osnovne uvodne apspekte, utvrđivanje strategije nabavki, ulogu službenika i svih koji su zaduženi za postupke javnih nabavki, pripremu tenderske dokumentacije, implementaciju tenderskog postupka, ocjenu i žalbenu proceduru i način na koji Evropski sud pravde ovo pitanje vidi“, precizirao je Mujević.

On je rekao da je u knjizi obrađeno devet tema značajnih za javne nabavke, koje se, između ostalog, odnose na “interne” nabavke, izbor privrednog subjekta – osnove za isključenje, izbor privrednog subjekta – kvalifikacija, dodjelu ugovora, tehničke specifikacije, izmjene ugovora i Ppavne ljekove.

„Ovaj priručnik je usmjeren na to da se koncept vrijednosti za novac vezano za javne nabavke podigne na jedan veći nivo, kao i da se sama ideja ciklusa nabavki, pripremna faza, značaj etike i integriteta na značajniji način podigne“, naveo je Mujević.

Rezultat publikacije je, kako je dodao, da se obezbijedi za sve službenike javnih nabavki u Crnoj Gori operativno uputstvo koje će moći da omogući opis po svim fazama za svaki postupak javnih nabavki koji postoji u ovom momentu.

„Analiza koja slijedi kroz iščitavanje ove knjige je urađena u presudama koja se tiču vremena između 2006. i prošle godine, gdje je većina relevantnih predmeta Suda pravde koji se odnose na devet pomenutih tema obrađena u smislu pokretanja, sprovođenja procedure i sadržaja presuda , kao i posljedice zbog nepoštovanja određenih presuda“, kazao je Mujević.

Elektronska verzija knjige dostupna je na sajtu Uprave za javne nabavke, dok je štampanu verziju moguće preuzeti u samoj Upravi.

Izvor: Agencija Mina-business

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...