Naslovnica Press info Press IPA Potpisali protokol o saradnji u okviru projekta IPARD-like 1

Potpisali protokol o saradnji u okviru projekta IPARD-like 1

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović, i izvršni direktor Investiciono razvojnog fonda (IRF), Zoran Vukčević, potpisali su danas protokol o poslovnoj saradnji u okviru projekta IPARD like 1.

Iz Ministarstva je saopšteno da je poljoprivrednim proizvođačima koji su potpisali ugovore o dodjeli bespovratne podrške kroz projekat IPARD-like 1 na raspolaganju povoljna kreditna linija u iznosu od osam miliona EUR kod IRF-a, kako bi završili ugovorene investicije.

“Protokolom o poslovnoj saradnji u okviru projekta IPARD-like 1 je definisana mogućnost da svih 291 potpisnika ugovora dobije sredstva za realizaciju projekata, što je uslov za isplatu podrške”, navodi se u saopštenju.

Uslovi navedene kreditne linije za poljoprivrednike su kamatna stopa 3,5 odsto, odnosno tri odsto za proizvođače iz manje razvijenih opština, rok otplate 12 godina i grejs period do četiri godine.

Vukčević je kazao da je potpisivanjem protokola ispunjen i posljednji uslov za podršku individualnim poljoprivrednim proizvođačima koji su obezbijedili aplikacije u okviru IPARD like 1.

„Fond je obezbijedio kreditna sredstva koja će biti na raspolaganju svim kandidatima koji su ispunili uslove za dobijanje podrške. To će biti dodatna podrška razvoju poljoprivrede i svim preduzetnicima koji u toj oblasti vide šansu za biznis i otvaranje novih radnih mjesta“, kazao je Vukčević.

Ivanović je rekao da je sada u potpunosti zaokružen model finansiranja za realizaciju projekta IPARD like.

„Ne samo da je Ministarstvo obezbijedilo više od četiri miliona bespovratnih sredstava za podršku poljoprivrednim proizvođačima, nego je i IRF obezbijedio osam miliona EUR kreditnih sredstava koja su neophodna za povlačenje bespovratnih”, saopštio je Ivanović.

Na taj način, kako je objasnio, država konkretno pokazuje odnos prema poljoprivredi i mogućnostima podsticaja razvoja poljoprivredne proizvodnje, posebno na sjever.

Ivanović je podsjetio da se oko 65 odsto ukupno odobrenih sredstava kroz projekat IPARD like 1 odnosi na sjever Crne Gore.

On očekuje da će poljoprivredni proizvođači znati da iskoriste šansu i da će zajedno dati doprinos otvaranju novih radnih mjesta, povećanju proizvodnje i postepenom povećanju izvoza.

Izvor: Agencija Mina-business

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...