Naslovnica Info Press info Usvojen Zakon o Centru za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu

Usvojen Zakon o Centru za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu

Skupština Crne Gore usvojila je danas Zakon o Centru za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu.

Zakonom o Centru za edukaciju sudija i tužioca Crna Gora će dobiti Centar za obuku u sudstvu i tužilaštvu u kojem će se usavršavati sudije i državni tužioci, što će omogućiti nezavisno, nepristrasno i efikasno obavljanje tih funkcija, na načelima samostalnosti i etičkim standardima profesije.

Obuka se, kako se navodi, organizuje kao inicijalna i kontinuirana. Inicijalna se sprovodi za kandidate za sudije i državne tužioce, a kontinuirana za sudije i državne tužioce.

Centar će sprovoditi obuku drugih pravosudnih profesija, u skladu sa posebnim programima, obučavati savjetnike, službenike i pripravnike u sudovima i državnim tužilaštvima, predavače i mentore, izdavati publikacije, organizovati biblioteku za potrebe obuka, starati se o informacionom sistemu za potrebe obuka, uspostavljati međunarodnu saradnju.

Usvajanje tog Zakona predstavlja prioritetno pitanje iz oblasti vladavine prava i jačanja nezavisnosti sudstva, u skladu sa Akcionim planom za poglavlje 23 i privremenim mjerilima za oblast pravosuđa u procesu pregovora sa Evropskom unijom.

Zakon o uzimanju i presađiavanju ljudskih tkiva i ćelija u svrhu liječanja predviđa uređivanje standarda kvaliteta i bezbjednisti tkiva i ćelija koja su namijenjena za korišćenje kod ljudi u postupcima dobijanja davanja, uzimanja, distribucije, obrade, očuvanja, skadišta, presađivanja, uvoza, izvoza i razmjene tkiva i ćelija kao i za industrijsku izradu proizvoda dobijenih od tkiva i ćeija u cilju obezbjeđivanja zaštite zdravlja ljudi.

Donošenje Zakona predstavlja dopunu nacionalnog zakonodavnog miljea kao i set zakona iz oblasti biomedicinskih tehnologija u cilju zaštite prava čovjeka i dostajanstva ljudskog bića u postupcima kada je njihova primjena jedini mogući izvor.

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...