Naslovnica Info Press info Pejanović-Đurišić i Drobnič: Poziv u NATO dodatan podstrek za reforme na putu...

Pejanović-Đurišić i Drobnič: Poziv u NATO dodatan podstrek za reforme na putu ka EU

Ministar odbrane prof. dr Milica Pejanović-Đurišić, razgovarala je danas sa šefom Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori, Mitjom Drobničem.

Drobnič je istakao vidljiv napredak Crne Gore na putu ka evropskim integracijama, podsjećajući na konstantnu i snažnu podršku Delegacije EU našoj državi ka ostvarenju prioritetnih ciljeva spoljne politike, odnosno članstvu u NATO i EU.

On je naglasio da je Crna Gora uspješno otvorila 20 pregovaračkih poglavlja što pokazuje, kako je dodao, posvećenost države postizanju konkretnih rezultata i mjerljivog napretka.

Drobnič je ukazao da ispunjavanje kriterijuma Evropske unije značajno doprinosi i uspješnosti NATO integracija, imajući u vidu komplementarnost ova dva procesa.

Pejanović-Đurišić se tokom razgovora posebno fokusirala na prioritetne ciljeve vanjske politike Crne Gore, članstvo u EU i NATO, koji su jasan pokazatelj da Crna Gora podržava i dijeli vrijednosti i principe vanjske, bezbjednosne i odbrambene politike sa zemljama zapadnog svijeta.

Takođe, ministar je informisala sagovornika o postignutim rezultatima i aktivnostima u okviru pregovaračkih procesa iz nadležnosti Ministarstva odbrane.

Pejanović-Đurišić je sagovornika upoznala o intencijama nastavka aktivnog angažovanja pripadnika Vojske Crne Gore u misijama i operacijma koje se odvijaju pod okriljem EU, kao što su operacija EU NAVFOR Atalanta, u vodama Somalije i misija EUTM u Maliju.

Sagovornici su se složili u uvjerenju da će dobijanje poziva za članstvo u NATO do kraja godine, biti dodatan podstrijek Crnoj Gori da nastavi sa sprovođenjem neophodnih reformi i u okviru pregovaračkog procesa sa EU.

Sastanku je prisustvovala i šefica sektora za politiku, evropske integracije i privredu, Kirsi Pekuri.

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...