Naslovnica Info Press info Atanasiu: Crna Gora ima čvsrt i stabilan put pristupnog perioda

Atanasiu: Crna Gora ima čvsrt i stabilan put pristupnog perioda

Novoimenovani ambasador Republike Grčke u Crnoj Gori NJ.E. Sotirios Atanasiu susreo se danas sa ministrom za ljudska i manjinska prava dr Suadom Numanovićem.

Sagovornici su razmjenili mišljenja o nivou saradnje između dvije države i saglasili se da su bilateralni odnosi na vrlo visokom nivou. Grčka i Crna Gora imaju tradicionalnu uspješnu saradnju koja datira još iz vremena Knjaževine Crne Gore. Svoje prvo diplomatsko predstavništvo Grčka je otvorila davne 1881. godine u Knjaževini Crnoj Gori i bila sedma po redu evropska, a jedina balkanska država koja je nakon Berlinskog kongresa uspostavila odnose sa Crnom Gorom.

Saradnja između Crne Gore i Grčke najintenzivnija je u oblasti politike i ekonomije. Grčka je među najznačajnijim investitorima u Crnoj Gori sa tendencijom podsticanja novih investitora da se opredijele za ulaganja u Crnu Goru.

Grčka snažno podržava integracioni put Crne Gore ka člnanstvu u EU i NATO savezu. Ambasador je istakao da Crna Gora ima čvsrt i stabilan put pristupnog perioda i da je evidentan veliki procenat ispunjenja preuzetih obaveza u predpristupnom periodu.

Ministar Numanović je u kratkim crtama predstavio Ambasadoru tekuće aktivnosti Ministarstva za ljudska i manjinska prava i izrazio spremnost da se svaka dalja saradnja sa Grčkom unapređuje, te posebno u oblastima iz nadležnosti ovog resora.

Ambasador je konstatovao da je Crna Gora primjer stabilnosti za cio region, kao i da se ta stabilnost može očuvati jedino ulaskom zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju i NATO alijansu. Posebno interesovanje ambasador Atanasiu iskazao je za Nacrt zakona o slobodi vjeroispovjesti.

Ministar dr Numanović je izrazio svoje uvjerenje da Grčka na dobrom putu da prevaziđe ekonomsku krizu u kojoj se nalazi i da je dijalog sapredstavnicima Evropske unije sa jasnim stavom koji zastupa, formula uspjeha Grčke.

Sagovornici su izrazili obostrano zadovoljstvo povodom današnjeg razgovora i prepoznali otvorenost za dalju saradnju.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...