Naslovnica Info Press info Vujanović i Nišani: Obezbijediti podršku i pomoć EU u okviru Brdo-Brioni i...

Vujanović i Nišani: Obezbijediti podršku i pomoć EU u okviru Brdo-Brioni i Berlinskog procesa

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović tokom boravka u Tirani gdje je govorio, na otvaranju Međunarodne konferencije mira, sastao se sa predsjednikom Albanije Bujarom Nišanijem.

Konstatovano je da su odnosi Crne Gore i Albanije sadržajni u svim oblastima i da postoje mogućnosti za njihovo unapređenje posebno u sferi ekonomije.

Naglašena je važnost zajedničkih infrastrukturnih projekata i u tom kontekstu potreba kordiniranog djelovanja kako bi se obezbijedila podrška i pomoć Evropske Unije u okviru Brdo- Brioni i Berlinskog procesa.

Predsjednik Albanije je iskazao poštovanje za ugovore o granici koje je Crna Gora u Beču potpisala sa BiH i Kosovom. Konstatovao je da je utvrđenje granica od posebne važnosti i iskazao zadovoljstvo da su Crna Gora BiH i Kosovo utvrdili granice bez međunarodnog posredovanja. Predsjednici su istakli da je važno da Crna Gora i Albanija nemaju problema sa granicom i da su uspostavili odličnu međugraničnu kontrolu.

Konstatovali su dobru saradnju dvije države u oblasti evropskihi integracija. Predsjednik Albanije Bujar Nišani ponovio je snažnu podršku Crnoj Gori za NATO integracije očekujući da će Crna Gora do kraja godine dobiti poziv za članstvo u NATO-u.

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...