Naslovnica Info Press info Sobotka: Nastaviti proširenje EU na Zapadni Balkan

Sobotka: Nastaviti proširenje EU na Zapadni Balkan

Evropska unija treba da nastavi proširenje na Zapadni Balkan, jer bi to doprinijelo stabilizaciji i jačanju ovog regiona, izjavio je danas češki premijer Bohuslav Sobotka u kontekstu rastuće migracione krize.

“Upravo integracija zemalja Zapadnog Balkana može da stabilizuje ovaj region i poveća njegovu sposobnost da se suoči sa problemima kao što je migraciona kriza danas”, rekao je Sobotka.

Češki zvaničnik vjeruje da će samo okončanje rata u Siriji zaustaviti ili usporiti talas migranata ka Evropi preko Balkana, prenosi portal Ceskenoviny.cz.

Prema njegovim riječima, Evropa treba da ima zajednički sistem čuvanja svoje spoljne granice i sve države članice treba da učestvuju u zaštiti Šengenske granice.

Češka Republika će otvoriti ovo pitanje na sastancima sa evropskim liderima, rekao je on novinarima nakon sastanka sa francuskim ministrom spoljnih poslova Loranom Fabijusom.

Dvojica zvaničnika su se saglasila da Italija i Grčka “ne uspjevaju u potpunosti da kontrolišu situaciju”, a zajednički nadzor granice je jedan od načina da se stanje popravi.

Za zaštitu spoljne granice Unije zadužena je evropska agencija Fronteks čiji je budžet ograničen, a u Briselu se razgovara o povećanju sredstava za tu namjenu.

Izvor: Tanjug

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...