Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju Pake: Potrebni opipljivi rezultati u borbi protiv korupcije i kriminala

Pake: Potrebni opipljivi rezultati u borbi protiv korupcije i kriminala

Crna Gora je napredovala u oblasti vladavine prava i sada treba da pokaže opipljive rezultate, naročito u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, poručio je direktor za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu Evropske komisije za proširenje, Žan-Erik Pake.

On je, u intervjuu koji je objavio portal European Western Balkans, podsjetio da Evropska unija, u slučaju Crne Gore, od otvaranja pregovora o pristupanju 2012. godine sprovodi svoj novi pristup kad je u pitanju vladavina prava.

To, kako je rekao, znači da će napredak u pregovorima o pristupanju biti praćen napretkom u vladavini prava.

„Crna Gora je dosad otvorila 20 pregovaračkih poglavlja i privremeno zatvorila dva. Istovremeno, Crna Gora je postigla napredak u oblasti vladavine prava, posebno kad je u pitanju usvajanje zakona. Crna Gora sada treba da pokaže opipljive rezultate, kroz čvrst bilans rezultata u oblasti korupcije i organizovanog kriminala“, naveo je Pake.

On je rekao da su, kad je u pitanju sloboda medija i situacija u toj oblasti, primijetili da su napadi na medije smanjeni u proteklih 12 mjeseci, dok se istrage i procesuiranje slučajeva napada na medije nastavljaju.

„Međutim, od navećeg značaja je da svi stari i skori slučajevi napada na medije, uključujući ubistvo Duška Jovanovića, budu riješeni. Preporuke ad hoc komisije treba da budu u potpunosti sprovedene“, kazao je Pake.

On je, kako je rekao, uvjeren da će siguran napredak, koji je Srbija postigla u akcionim planovima za poglavlja 23 i 24, omogućiti da razgovori sa članicama EU o otvaranju poglavlja počnu po završetku ljeta.

Pake je pozdravio i posvećenost vlasti Srbije u procesu koji podrazumijeva poglavlje 35. „Srbija je učinila veliki napredak kad je riječ o sva tri poglavlja“.

Pake je, upitan šta misli o situaciji u Bosni i Hercegovini nakon što je Skupština Republike Srpske zatražila referendum o državnom pravosuđu, rekao da bi takav referendum ugrozio koheziju, suverenitet i integritet BiH.

Kad je riječ o Makedoniji, Pake je ukazao da mnogo posla još ima na primjeni političkog sporazuma postignutog 15. jula između političkih partija, kao i na realizaciji urgentnih reformskih prioriteta Evropske komisije.

Izvor: Agencija Mina

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...