Naslovnica Info Press info Ministar Ivanović posjetio najveći poljoprivredni sajam u Evropi

Ministar Ivanović posjetio najveći poljoprivredni sajam u Evropi

Učešćem na svečanoj ceremoniji otvaranja najvećeg poljoprivrednog sajma u Evropi, koji se održava u belgijskom gradu Libramonu, ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović započeo je studijsku posjetu Belgiji i regionu Valonija. Posjeta je organizovana na poziv valonskog kolege, ministra poljoprivrede Rene Kolena (Rene Collin). U delegaciji sa ministrom Ivanovićem nalazi se i grupa od 30 crnogorskih poljoprivrednika, kao i predstavnici Savjetodavne službe i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

U uvodnom obraćanju na otvaranju sajma, ministar Kolen je istakao izuzetno zadovoljstvo zbog prisustva ministra Ivanovića i crnogorskih poljoprivrednika, što je, kako je rekao “još jedan dokaz dobrih odnosa dvije države i obostrane zainteresovanosti za produbljivanje već uspostavljenje bilateralne saradnje u oblasti poljoprivrede”.

Petar Ivanović 2

Svečanom otvaranju sajma prisustvali su predsjednik vlade Valonije Pol Manjet, federalni ministar poljoprivrede Vili Borsi, guvereneri belgijskih provincija, kao i drugi predstavnici federalnih i regionalnih vlast, te više inostranih delegacija predvođenih ministrima poljoprivrede.

Crnogorska delegacija je imala priliku da posjeti štandove sa autohtonim belgijskim vrstama stoke kao što su “Belgijsko plavo goveče”, “Ardenska svinja” i “Ardenski konj”, zatim štandove sa najsavremenijom opremom za automatsku mužu krava i čuvanje mlijeka, proizvodnju sira i drugih mliječnih proizvoda, poljoprivrednom mehanizacijom, a posebno im je predstavljen način sprovodjenja sanitarne kontrole poljoprivrednih proizvoda.

Petar Ivanović 3

Prethodnog dana, crnogorski poljoprivrednici su posjetili školu sira, koja, pored obrazovnog karaktera, ima funkciju kontrole kvaliteta sira i drugih mliječnih proizvoda, te pruža stručne savjete proizvodjačima u ovoj oblasti. Imali su priliku da posjete Valonsku agenciju za uzgoj stoke gdje su se upoznali sa istorijom, karakteristikama i prednostima uzgajanja “Belgijskog plavog govečeta”, kao i sa načinom rada na četiri farme, gdje su im prezentovani različiti modeli umrežavanja poljoprivrede i turizma, u funkciji dodatne valorizocije poljoprovrednog sektora.

Petar Ivanović

Na sajmu u Libramonu svoje proizvode predstavlja preko 1.500 izlagača. Očekuje se da će broj posjetilaca ove godine biti preko 200.000 ljudi. Sajam je uspostavljen 1926. godine i predstavlja najveći poljoprivredni sajam u Evropi na otvorenom prostoru.

Osim prisustva na sajmu, ministar Ivanović će tokom posjete Belgiji imati i niz razgovora na bilateralnom nivou. Programom posjete planirano je da crnogorska delegacija posjeti više institucija iz oblasti poljoprivrede, pogona i farmi, među kojima i centar za osemjenjavanje. Posjeta poljoprivrednika Valoniji posljednja je u nizu sličnih studijskih putovanja koje je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja organizovalo kako bi crnogorskim proizvođačima omogućili da direkto vide kako funkcioniše poljoprivredna proizvodnja i plasman u zemljama EU, da usvoje nova znanja, dobiju praktična iskustva i nove ideje koje bi mogli da primijene na svojim gazdinstvima.

Sajam poljoprivrede 2

Bilateralna saradnja Crne Gore sa Belgijom u oblasti poljoprivrede dogovorena je prilikom susreta ministra Ivanovića sa federalnim ministrom poljoprivrede te zemlje Vilijemom Borsusom u Briselu, početkom marta ove godine. Dogovoreni su konkretni koraci saradnje u oblasti uspostavljanja sistema bezbjednosti hrane, organske poljoprivrede, proizvodnje povrća, sistema praćenja životinja od farme do finalnog proizvoda (“od njive do trpeze”), kao i povećanja produktivnosti krava. Pored toga, dogovorena je saradnja u procesu edukacije, istraživanja, kao i promocije poljoprivrednih proizvoda (dizajn i pakovanje), u čemu Belgija prednjači u Evropi po iskustvu i rezultatima.

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...