Naslovnica Info Press info Human Rights Watch: Sloboda medija da bude uslov za članstvo u EU

Human Rights Watch: Sloboda medija da bude uslov za članstvo u EU

Novinari na Zapadnom Balkanu rade u neprijateljskom okruženju koje direktno utiče na njihovu mogućnost kritičkog i nezavisnog izvještavanja, presudnog za demokratsko društvo, kaže se ujuče objavljenom izvještaju organizacije Human Rights Watch. U toj organizaciji smatraju i da bi poštovanje slobode medija trebalo da bude uslov za članstvo u Evropskoj uniji, prenosi Pobjeda.

Vlasti u Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji trebalo bi odmah, kako se dodaje, da preduzmu korake radi stvaranja sigurnih uslova za rad medija i da stanu na kraj nekažnjivosti za krivična djela protiv novinara.

U izvještaju pod naslovom ,,Teška profesija: sloboda medija na udaru“, dokumentuju se fizički napadi i prijetnje, uključujući i prijetnje smrću, sudske tužbe u cilju kažnjavanja, kao i kampanje blaćenja, na čijoj su meti novinari u Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji.

Izvještaj je zasnovan na intervjuima sa 86 novinara, od kojih većina izvještava o osjetljivim temama, poput ratnih zločina i korupcije. HRW dokumentovao je i nekoliko slučajeva kibernetičkih napada na internet medije koji su kritički izvještavali o radu vlada.

“Zemlje Zapadnog Balkana već dvije decenije najavljuju okretanje ka demokratiji, ali zastrašivanjem i napadima na novinare demokratija se guši rekla je istraživačica za Balkan i istočnu Evropu pri HRW Lidia Gal.

Ona je kazala da bi Evropska unija trebalo, u sklopu procesa pregovora za članstvo, pritisnuti zemlje Zapadnog Balkana da zaustave zastrašivanje novinara i procesuiranje krivičnih djela usmjerenih protiv novinara”.

“Ako je EU ozbiljna po pitanju svojih kriterijuma za članstvo, onda bi trebalo poštovanje slobode medija odrediti kao prioritet u pregovorima sa Bosnom i Hercegovinom, Kosovom, Crnom Gorom i Srbijom kazala je Gal, dodajući da ako se te zemlje žele pridružiti EU, njihovi novinari ne bi trebalo da zbog svog posla rizikuju život i reputaciju.

Izvor: Pobjeda

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...