Naslovnica Crna Gora i EU NVO i EU CDT: Usvojiti dokument kojim se definiše šta u pregovorima treba objavljivati

CDT: Usvojiti dokument kojim se definiše šta u pregovorima treba objavljivati

Zajednički konsultativni odbor civilnog društva između Evropske unije i Crne Gore pozvao je Crnu Goru da usvoji poseban pravni akt koji se odnosi na pregovaračku strukturu i koji precizno definiše koja dokumenta treba objaviti i u kojoj fazi procesa pregovora.

Konsultativni odbor je jedno od tijela osnovanih u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Crne Gore.

Odbor omogućava predstavnicima civilnog sektora da prate napredak Crne Gore ka EU i usvaja preporuke upućene Vladi Crne Gore i institucijama EU.

Sastanku Odbora koji je održan krajem juna u Briselu, a na kojem se, između ostalog, raspravljalo o transparentnosti i inkluzivnosti ovog procesa, prisustvovao je i direktor Centra za demokratsku tranziciju (CDT), Dragan Koprivica.

Kako je saopšteno iz te organizacije, Koprivica je na sastanku pozdravio pokretanje sajta koji je posvećen procesu crnogorskog pristupanja EU, ali i preporučio Odboru da se obaveza objavljivanja važnih dokumenata reguliše odgovarajućim aktom.

Kako su podsjetili iz CDT-a, ta organizacija je početkom 2013. godine u predlogu praktične politike „Pregovori o pristupanju Crne Gore EU” predložila Vladi da usvoji odgovarajući akt, kojim će biti precizno definisano koji dokumenti, u kojoj fazi pregovora i na koji način će biti dostupni građanima.

Iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija saopšteno je, kako su objasnili, da ne postoji potreba za tim dokumentom, posebno jer zakonodavni sistem izbjegava dupliranje procedura, zakonskih i podzakonskih odredbi.

Kako su poručili iz CDT-a, usvajanjem tog dokumenta, Vlada bi pokazala razumijevanje i poštovanje principa i principa dobrog upravljanja.

“CDT još jednom poziva Vladu da usvoji preporuku ovog važnog tijela i da pokrene procedure donošenja ovog dokumenta”, zaključili su iz CDT-a.

Izvor: Agencija Mina

Saopštenja

Gorčević na Globsec Forumu: Nastavak proširenja važan za sigurnost EU

0
„Ukoliko želite sigurnu Evropu, potrebno vam je proširenje na Zapadni Balkan, kao i Ukrajinu i Moldaviju“, poručila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević u...

Gorčević u Pragu: Crna Gora prekinula stagnaciju politike proširenja

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević je na marginama Globsec Foruma u Pragu imala niz bilateralnih sastanaka sa kolegama iz EU institucija i država članica...

Druga radionica za pripremu predloga projekata na Programu prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora...

0
Upravljačko tijelo i Struktura Programa prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora 2021-2027, uz tehničku podršku Zajedničkog tehničkog sekretarijata Programa, organizuju drugu radionicu na temu „Priprema predloga...

Četiri crnogorska partnera podržana kroz Restriktivni poziv programa Interreg Evropa

0
Crnogorske institucije i organizacije ostvarile su učešće u četiri od ukupno 54 projekta odobrena  u okviru Restriktivnog poziva programa Interreg Evropa i time su...

Evropa se okreće biciklu kao rješenju za mnoge društvene probleme

0
Od početka 21. vijeka, Evropa se suočava sa sve većim klimatskim, zdravstvenim i ekonomskim izazovima, koji se međusobno prepliću i usložnjavaju. Zagađenje i toplotni...