Naslovnica Info Press info Riga: Održan ministarski sastanak "Inoviramo za buduće stručno obrazovanje"

Riga: Održan ministarski sastanak “Inoviramo za buduće stručno obrazovanje”

Crnogorska delegacija koju predvodi Veljko Tomić v. d. generalnog direktora Direktorata za opšte srednje, stručno i obrazovanje odraslih, učestvovala je na sastanku ministara odgovornih za stručno obrazovanje, evropskih socijalnih partnera i Evropske komisije “Inoviramo za buduće stručno obrazovanje”, koji se održao u Rigi u Letoniji.

Sastanak je organizovan u okviru predsjedavanja Letonije Evropskim savjetom.

U svijetlu novih izazova koje proizilaze iz socioekonomskih i demografskih promjena i njihovog uticaja na tržište rada, uzimajući u obzir ciljeve Kopenhageškog procesa, Briž kominikea i pojačane evropske saradnje na polju stručnog obrazovanja, glavni cilj sastanka bio je unapređenje evropske saradnje u oblasti stručnog obrazovanja.

Na ministarskom sastanku podržani su ‘Riga zaključci’ sa pet srednjeročnih ciljeva u polju stručnog obrazovanja za period od 2015. do 2020. godine, o kojima će se diskutovati na Savjetu kao dijelu zajedničkog izvještaja Strategije ET2020.

U dijelu sastanka posvećenog promociji Evropske alijanse za šegrtovanje naša delegacija potpisala je Inicijaitivu i time se priključila razvijenim zemljama Evropske unije.

Ministri, evropski socijalni partneri i Evropska komisija razmijenili su mišljenja o budućnosti Kopenhageškog procesa i izazovima za stručno obrazovanje u Evropi u periodu do 2020. godine i dalje u cilju postizanja inovativnijeg i međunarodno kompetitivnijeg evropskog stručnog obrazovanja.

PR služba Ministarstva prosvjete

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...