Naslovnica Press info Press IPA U Pljevljima održana Svečana konferencija – Forum za podsticanje partnerstava

U Pljevljima održana Svečana konferencija – Forum za podsticanje partnerstava

Povodom objavljivanja Trećeg poziva za dostavljanje projektnih prijedloga u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora, Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore i Kancelarijа za evropske integracije Republike Srbije, uz podršku Zajedničkog tehničkog sekretarijata Programa, organizovali su danas u Pljevljima Svečanu konferenciju – Forum za podsticanje partnerstava.

Obraćajući se prisutnima, generalna direktorka za koordinaciju programa pomoći EU Ivana Petričević je istakla da prekogranični projekti imaju za cilj smanjivanje postojećih razlika u nivou razvijenosti prekograničnih regiona, kao i unapređenje sveobuhvatne kulturne, socijalne i naučne saradnje između lokalnih i regionalnih zajednica.

DSC 0500

Poseban naglasak stavljen je na promovisanje ekonomskog razvoja, kroz valorizaciju ekonomskih, turističkih i kulturnih potencijala, podršku zajedničkim inicijativama u cilju zaštite, promocije i upravljanja osjetljivim ekosistemima i podršku održivom ekološkom razvoju, unapređenju saradnje i razvoju partnerstava i dobrosusjedskih odnosa u prekograničnim regionima.

Petričević je podsjetila da je u okviru Prekograničnog programa Srbija-Crna Gora kroz dva poziva za projekte sprovedeno ukupno 29 projekata vrijednosti od oko 3 miliona eura u Crnoj Gori, u okviru prioritetnih mjera koje se odnose na poboljšanje produktivnosti i konkurentnosti ekonomskih i ruralnih resursa, kao i prekogranične inicjative usmjerene na razmjenu ljudi i ideja, kako bi se poboljšala saradnja stručne javnosti i civilnog društva.

Naglasila je da će Crna Gora u okviru IPA II za period 2014-2020 učestvovati u devet prekograničnih i transnacionalnih programa: četiri bilateralna programa (Bosna i Hercegovina-Crna Gora, Crna Gora-Albanija, Crna Gora-Kosovo i Srbija-Crna Gora); dva trilateralna programa (Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora i Italija-Albanija-Crna Gora); tri transnacionalna programa (Dunavski, Mediteranski i Jadransko-jonski program).

Treći poziv navedenog programa finansira Evropska unija u okviru II komponente Instrumenta pretpristupne podrške (IPA), u ukupnom iznosu od 2.160.000,00 eura. Cilj Programa je da podrži i unaprijedi socio-ekonomsku i kulturnu saradnju između država, kao i da pruži pomoć stanovništvu sa obje strane granice u rješavanju zajedničkih problema.

Sprovođenjem projekata prekogranične saradnje stvaraju se temelji za dalju saradnju i razvoj prekograničnih regija. Pored toga, institucije iz Crne Gore i Srbije stiču dragocjeno iskustvo u korišćenju fondova Evropske unije, a ujedno, poruka o značaju evropskih integracija doseže do udaljenih i manje razvijenih krajeva.

Program prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora u Republici Srbiji podržava aktivnosti u Raškom i Zlatiborskom upravnom okrugu, a kao pridruženo područje uključen je i Moravički upravni okrug, dok su u Crnoj Gori Programom obuhvaćene sljedeće opštine: Andrijevica, Berane, Petnjica,Bijelo Polje, Kolašin, Mojkovac, Nikšić, Plav, Gusinje, Plužine, Pljevlja, Rožaje, Šavnik i Žabljak, a kao pridružene oblasti teritorije opština Danilovgrad,Cetinje i Glavnog grada Podgorice.

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...