Naslovnica Info Press info Unaprijediti povezanost zemalja Zapadnog Balkana međusobno i sa EU

Unaprijediti povezanost zemalja Zapadnog Balkana međusobno i sa EU

Ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović na poziv komesara Evropske komisije Johanesa Hana i Violete Bulc, učestvuje na Ministarskom sastanku “Povezanost Zapadnog Balkana” u Rigi, Letonija.

Ministarski sastanak se održava dva mjeseca nakon sporazuma o definisanju proširenja tzv. Core network (Glavna mreža) u zemljama Zapadnog Balkana, odnosno dva mjeseca prije narednog WB6 susreta premijera koji će biti održan u avgustu u Beču.

Krovni dokument politike dijelovanja Evropske Unije prema zemljama Zapadnog Balkana je Memorandum o razumijevanju za razvoj osnovne regionalne transportne mreže u Jugoistočnoj Evropi. Unaprjeđenje povezanosti zemalja Zapadnog Balkana međusobno, kao i sa EU, ključni je faktor za povećanje konkurentnosti regiona i podsticanje rasta i zapošljavanja. U skladu sa tim, očekivanja Evropske Unije su da se na bazi ustanovljene SEETO sveobuhvatne mreže postigne Sporazum o glavnoj regionalnoj mreži za Zapadni Balkan (Core network), čime će biti definisan pristup za određivanje prioritetnih projekata, na Glavnoj mreži koja povezuje prijestonice zemalja Zapadnog Balkana, glavne ekonomske centre i veće luke.

Ono što se nastoji postići u komunikaciji sa EU, i u okviru Berlinskog procesa , je prilika da zemlje Zapadnog Balkana ostvare napredak uz nastojanje da harmonizuju okvirne politike i finansijske instrumente Evropske unije, kako bi usmjerili investicije na ključne koridore. Važno je napomenuti da dogovoreni investicioni prioriteti moraju biti sadržani u jedinstvenoj listi prioriteta koju pripremaju Nacionalni investicioni komiteti u svakoj zemlji.

Projekti u okviru Ruta 1, 2 i 4 (granica sa Republikom Hrvatskom – granica sa Republikom Albanijom (primorska varijanta jadransko-jonskog autoputa); pruga koja povezuje Podgoricu i Tiranu; Luka Bar – Podgorica – granica sa Republikom Srbijom), koji se odnose na putnu i željezničku infrastrukturu, po riječima ministra Brajovića, apsolutni su prioritet u narednom periodu. Aplikacije koje će se pripremiti vezano za ključne prioritetne infrastrukturne projekte, najprije će se fokusirati na vremenski horizont do 2020. god i ulagaće se napori da dođemo do zrelih projekata koji će biti spremni za izvođenje i kofinansiranje. Vremenski horizont do 2030. god. predstavlja odrednicu do kada bi trebalo da bude izgrađena glavna saobraćajna mreža u regionu Zapadnog Balkana, koja će ga pozicionirati u okviru Trans-evropske transportne mreže, a time nam zajedno sa EU omogućiti bolje globalno pozicioniranje.

Evropska komesarka Bulc je kazala da “ako saobraćaj ne funkcioniše, ne funkcioniše ništa”‚.

Ona je saopštila da je u Trans-evropsku transportnu mrežu uključena saobraćajna mreža Zapadnog Balkana, a kroz berlinski proces proširena su tri koridora: mediteranski, Rajna – Dunav i orijent – Istok – Mediteran. Bulc je posebno ukazala na važnost međugranične saradnje, bezbjednost i održavanje postojeće infrastrukture. Ona je pozvala zemlje Zapadnog Balkana da podrže i svojim aktivnostima doprinesu radu na budućem sporazumu za saobraćajnu zajednicu Zapadnog Balkana. Taj Sporazum će omogućiti uspostavljanje integrisanog tržišta, povećanje efikasnosti u svim vidovima saobraćaja uz olakšavanje i dinamiziranje investicija.

Ministar Brajović će sjutra, 23. juna, imati i bilateralni susret sa evropskom komesarkom za transport Violetom Bulc.

PR SLužba Ministarstva saobraćaja i pomorstva

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...