Naslovnica Info Press info Delvu: Prihvatanje standarda i regulativa unutar EU je neminovno

Delvu: Prihvatanje standarda i regulativa unutar EU je neminovno

Prihvatanje standarda i prakse Međunarodnog suda za ljudska prava kao i pravnih regulativa unutar Evropske unije (EU) u nacionalnim zakonodavstvima je neminovno, ocijenila je poslanica Evropskog parlamenta, Madi Delvu.

Ona je to kazala tokom interparlamentarne konferencije „Na putu ka nezavisnom i savremenom sudskom sistemu u zemljama u procesu pristupanja“, koju su organizovali Skupština Crne Gore i Evropski parlament.

Kako je saopšteno iz Skupštine, učesnici su govorili o saradnji u pravosuđu, prelasku sa Haških konvencija na EU regulative i regionalnoj pravosudnoj saradnji, borbi protiv korupcije, kao i reformama pravosudnog sistema na zapadnom Balkanu.

Delvu je, govoreći o novim pravnim regulativama unutar EU i praksi Međunarodnog suda za ljudska prava u Strazburu, naglasila da će uslijediti usaglašavanje sa nacionalnim zakonodavstvima.

Prema njenim riječima, prihvatanje tih standarda je neminovnost.

Delvu je zaključila da se sukob propisa može riješiti, a da se legislativni postupak mora poštovati.

Predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Skupštine, Rifat Rastoder, istakao je da je nezavisnost sudstva temelj pravne države.

“Ustavno-pravni sistem u Crnoj Gori je u visokoj mjeri usaglašen sa evropskim standardima”, kazao je Rastoder.

Poslanica Socijalističke narodne partije, Snežana Jonica, naglasila je da je efikasnost pravosudnog sistema jednako važna kao i nezavisnost.

“Odložena pravda je negirana pravda”, poručila je Jonica.

Ona je kazala da samo sistem koji je “dobro izmjeren može biti mijenjan”, kao i da se samo takvim sistemom može dobro upravljati.

Izvor: Agencija Mina

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...