Naslovnica Info Press info Kurc: Austrija prijatelj regiona, posebno Crne Gore

Kurc: Austrija prijatelj regiona, posebno Crne Gore

Austrija podržava integraciju svih država zapadnog Blakana u Evropsku uniju, poručio je austrijski ministar za Evropu, integracije i vanjske poslove, Sebastian Kurc, ukazujući na značaj vladavine prava, borbe protiv korupcije i slobode medija.

Kurc danas boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, tokom koje se sastaje sa crnogorskim zvaničnicima, ali i predstavnicima civilnog sektora i medija.

On je, na konferenciji za novinare nakon sastanka sa crnogorskim ministrom vanjskih poslova i evrospkih integracija Igorom Lukšićem, poručio da je Austrija veliki prijatelj Crne Gore.

luksic kurc1

„Austrija je veliki prijatelj svih država Zapadnog Balkana, a posebno Crne Gore“, rekao je Kurc.

On je podsjetio da je pet najvećih investitora u Crnoj Gori upravo iz Austrije, čime je ta država, kako je dodao, uticala i na bolju zaposlenost u državi.

„Podržavamo integraciju svih država Zapadnog Balkana u EU, posebno Crne Gore“, naglasio je Kurc, ukazujući na značaj saradnje u regionu .

Kurc je naveo da su vladavina prava i borba protiv korupcije veoma značajne oblasti za region u okviru pristupanja EU. Ta tema je, kako je dodao, značajna i za investitore.

Kurc je ukazao i na značaj slobode medija, navodeći da je čuo da je bilo nekoliko napada na novinare u Crnoj Gori.„To je jako žalosno i toga ne bi trebalo da bude“, kazao je Kurc.

luksic kurc6

Bez slobode medija, kako je poručio, nema demokratije.

Na pitanje novinara šta će poručiti civilnom sektoru i medijima u Crnoj Gori, on je kazao da je u posjeti državi prije svega da bi razgovarao sa njima, kao i da bi čuo šta oni imaju da kažu.

Kurc je naveo da je njegova generalna poruka svima njima, u svim državama, da se što više aktiviraju.

Bez njih, kako je dodao, nema funkcionalne demokratije. „Ne samo u Crnoj Gori, nego i u Austriji i svim drugim državama“.

luksic kurc4

Lukšić je kazao da je Austrija jedna od država koje najsnažnije podržavaju proces evropskih integracija regiona a posebno, kako je naveo, Crne Gore.

Crnogorsko i austrijsko društvo su, prema riječima Lukšića, višestruko ispreplijetana, ne samo na društvenom nego i na ekonomskom nivou.

Dva ministra su, prema riječima Lukšića, razgovarala i o saradnji u regionu.

Lukšić je austrijskom ministru predstavio i rezultate u procesu pristupanja Crne Gore NATO-u.

Na pitanje novinara šta će Crna Gora u narednom periodu uraditi na polju vladavine prava, Lukšić je podsjetio na sve ono što je već urađeno, navodeći da su u toku i druge aktinvosti kako bi dalji napredak bio postignut.

On je podsjetio da je Crna Gora otvorila 18, a da se naredne sedmice očekuje otvaranje još dva pregovaračka poglavlja.

Govoreći o slobodi medija, Lukšić je naglasio da u Crnoj Gori nema cenzure, navodeći da je svakako i dalji napredak i u toj oblasti moguć.

„Nesumnjivo je da ima još posla da se odradi, ali ne bi bilo objektivno ignorisati ono što je u međuvremenu postignuto“, poručio je Lukšić.

luksic kurc5

Ministri su naveli da je posjeta austrijskog ministra Crnoj Gori bitna i zbog samita o Zapadnom Balakanu koji će biti održan u Beču krajem avgusta ove godine.

Austrija snažno podržava evropske integracije Crne Gore

Austrija snažno podržava integraciju Crne Gore i zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku Uniju, poručio je ministar za Evropu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije Sebastijan Kurc u razgovoru sa predsjednikom Vlade Crne Gore Milom Đukanovićem.

Kurc i Đukanović

Austrijski ministar istakao je da je Crna Gora najdalje odmakla u procesu evropskih integracija, ukazavši na punu pažnju koju Austrija posvećuje integracijama Crne Gore i zemalja regiona.

U tom kontekstu je istakao značaj predstojećeg samita u Beču, koji predstavlja nastavak uspješnog berlinskog procesa, sa ciljem infrastrukturnog povezivanja regiona unutar sebe i sa EU i njegovog ukupnog ekonomskog razvoja.

Predsjednik Vlade se zahvalio ministru vanjskih poslova Austrije na podršci i senzibilitetu te zemlje u odnosu na Region i pitanja od značaja za njegovu integraciju i razvoj. Značajnim je ocijenio pojačano interesovanje i angažman Evropske unije u okviru inicijative čiji je nastavak na bečkom samitu u avgustu.

“Višedecenijsko zaostajanje regiona može se prevazići zajedničkim djelovanjem EU i zemalja regiona u pravcu realizacije ključnih regionalnih projekata”, kazao je premijer Đukanović.

Sagovornici su se saglasili da dvije države imaju izuzetno dobre bilateralne odnose osnažene uspješnom saradnjom u brojnim oblastima, sa posebnim akcentom na ekonomiju.

Pozitivna iskustva austrijskih investitora mogu biti podsticaj za produbljivanje saradnje u oblasti energetike, poljoprivrede i turizma, ocijenjeno je u razgovoru. Značajan potencijal za saradnju prepoznat je i u oblasti nauke i kulture.

Vujanović iskazao poštovanje Austriji zbog snažne podrške evropskim integracijama Crne Gore

Kurc se sastao i sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem.

Kako su saopštili iz Vujanovićevog kabineta, Kurc je i na sastanku sa Vujanovićem naglasio da će Austrija i dalje snažno podržavati evropske integracije Crne Gore, kao i da to nije samo interes države već i Evropske unije (EU) i svake njene članice.

Kurc i Vujanović

„On je konstatovao da Austrija ima punu spremnost da u svim oblastima podrži i pomogne države zapadnog Balkana“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se Kurc saglasio da su bilateralni odnosi Crne Gore i Austrije odlični i da postoji prostor daljeg njihovog unaprjeđenja, posebno u oblasti ekonomije.

Vujanović je iskazao poštovanje Austriji za kontinuiranu i snažnu podršku evropskim integracijama, cijeneći njenu spremnost da pomogne Crnoj Gori u dostizanju EU standarda.

“Zadovoljan sam veoma sadržajnim i intenzivnim odnosima Crne Gore i Austrije u svim oblastima, čemu su značajnu podršku dali Vlada Austrije i predsjednik Hajnc Fišer”, kazao je Vujanović.

Izvor: Agencija Mina, Biro za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...