Naslovnica Info Press info Martinuš: Biće prepoznat konstantan i kontinuiran napredak Crne Gore

Martinuš: Biće prepoznat konstantan i kontinuiran napredak Crne Gore

Predsjednik Sudskog savjeta Mladen Vukčević sastao se danas u Savjetu Evropske unije sa Zoltanom Martinušom, direktorom za proširenje, bezbjednost, civilnu zaštitu i podršku Savjetu za spoljne poslove.

Nakon što je predstavio aktuelnu situaciju u EU kada je riječ o pitanju proširenja, Martinuš je istakao da je Crna Gora država u kojoj se bilježi kontinuirani napredak.

Govoreći o reformi pravosuđa i vladavini prava, on je kazao da ovaj proces ima dva aspekta – materijalni i perceptivni – te da Crna Gora treba da bude proaktivna prema zemlja članicama EU u predstavljanju rezultata na planu reforme pravosuđa i borbe protiv korupcije i kriminala.

Predsjednik Vukčević upoznao je sagovornika sa aktuelnom fazom u procesu reforme zakonodavnog i institucionalnog okvira u pravosuđu, s naglaskom na jačanju institucionalne nezavisnosti sudstva i personalne nezavisnosti sudija, kao i jačanju transparentnosti pravosudnog sistema.

Martinuš je najavio da će na Međuvladinoj konferenciji 22. juna u Luksemburgu biti prepoznat “konstantan i kontinuiran napredak Crne Gore”, kao “priče sa dobrim vijestima”.

Sastanak sa direktorom Martinušom održan je u okviru posjete predsjednika Vukčevića institucijama Evropske unije i Kraljevine Belgije, koja je počela juče, posjetom Sudu pravde EU, nastaviće se sjutra, sastancima u Visokom savjetu pravde Kraljevine Belgije i Stalnoj kancelariji Evropske mreže pravosudnih savjeta EU, i zaključiti istog dana, sastankom u Evropskoj komisiji.

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...