Naslovnica Info Press info Marković: Očekujemo da ispunimo sva privremena mjerila u poglavljima 23 i 24

Marković: Očekujemo da ispunimo sva privremena mjerila u poglavljima 23 i 24

Na današnjoj sjednici Savjeta za vladavinu prava, kojom je predsjedavao potpredsjednik Vlade Duško Marković, razmatrana je realizacija obaveza iz akcionih planova za 23. i 24. poglavlje, sa fokusom na ispunjavanje privremenih mjerila iz ovih oblasti.

U raspravi je ocijenjeno da je u proteklom periodu urađen značajan posao na unapređenju zakonodavstva, posebno u oblasti pravosuđa i antikorupcije, čime je Crna Gora jasno stavila do znanja da su pitanja iz domena vladavine prava strateški prioritet, iskazujući spremnost da odgovori na zahtjeve kompleksne evropske agende.

U cilju daljeg napretka prema članstvu u EU, kao i kontinuiranog razvoja crnogorskog društva, istaknuto je da će svi napori biti usmjereni na sprovođenje usvojenih propisa.

S tim u vezi je istaknuta potreba daljeg jačanja administrativnih kapaciteta svih institucija i unapređenja međuinstitucionalne saradnje, kako bi se unaprijedili uslovi za efikasno djelovanje i postizanje konkretnih rezultata.

U tom kontekstu, članovi Savjeta su razmotrili tekuće aktivnosti i buduće planove svih institucija na ispunjavanju privremenih mjerila iz oblasti vladavine prava, ocijenivši da je riječ o ključnim obavezama koje predstavljaju zajednički zadatak i izazov ne samo za pregovaračku strukturu, nego i za cijelo društvo.

“Tokom ove godine i početkom naredne, očekujemo da ispunimo sva privremena mjerila u poglavljima 23 i 24, čime ćemo pokazati spremnost za sprovođenje preuzetih obaveza, ali i političku volju za jačanje vladavine prava”, istakao je potpredsjednik Vlade Duško Marković.

Glavni pregovarač Aleksandar Andrija Pejović istakao je da se Sjednica Savjeta održava u pravom trenutku, imajući u vidu obavezu pripreme šestomjesečnog izvještaja o realizaciji akcionih planova za 23. i 24. poglavlje, kao i skoro održavanje redovnog godišnjeg sastanka Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje, na kome će biti riječi i o napretku u oblasti vladavine prava. S tim u vezi je ponovio potrebu da napori svih institucija moraju biti usmjereni na što efikasniju realizaciju preuzetih obaveza.

„Sami smo odredili rokove prilikom adaptacije dokumenata, te stoga treba da pokažemo da ih možemo ispoštovati. U ovom trenutku, od posebnog je značaja poštovanje dinamike uspostavljanja Specijalnog tužilaštva, Specijalnog policijskog odjeljenja i Agencije za sprječavanje korupcije. Evropska komisija, ali i države članice EU, s posebnom pažnjom prate dešavanja na ovom polju“, istakao je glavni pregovarač.

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija / Biro za odnose s javnošću

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...