Naslovnica Info Press info Dezir pozdravio postignute rezultate Crne Gore u reformskim aktivnostima i implementaciji poglavlja...

Dezir pozdravio postignute rezultate Crne Gore u reformskim aktivnostima i implementaciji poglavlja 23 i 24

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić sastao se u Parizu sa državnim sekretarom za evropske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova i međunarodnog razvoja Francuske, Arlemom Dezirom.

Državni sekretar Dezir je pozdravio postignute rezultate Crne Gore u reformskim aktivnostima u domenu evropskih integracija, s akcentom na implementaciji poglavlja 23 i 24, i prenio spremnost Francuske da nastavi sa pružanjem podrške u pregovaračkom procesu. On je naglasio značaj daljeg procesa evro-atlantskih integracija Crne Gore, te pozdravio ostvareni napredak, istakavši da je pitanje stabilnosti ključno u Evropi.

”Crna Gora je ključni partner u regionu”, kazao Dezir, te istakao konstruktivnu ulogu Crne Gore i njen doprinos unapređenju dobrosusjedskih odnosa i ukupnoj stabilnosti Zapadnog Balkana.

Potpredsjednik Lukšić je zahvalio Francuskoj na kontinuiranoj podršci u procesu evropskih integracija, naročito kroz ekspertsku pomoć u konkretnim oblastima – pravde, unutrašnjih poslova, poljoprivrede. On je istakao da Vlada Crne Gore ostaje posvećena sprovođenju reformi i podsjetio na tekuće aktivnosti u cilju dostizanja evropskih standarda.

Potpredsjednik Lukšić je informisao sagovornika o ključnim reformama u pogledu evro-atlantske integracije Crne Gore, te posebno ukazao na značaj članstva u NATO-u, s aspekta bezbjednosti i stabilnosti Crne Gore, regiona, ali i Mediterana. On je ukazao na važnost regionalne saradnje u procesu integracija, kao faktora jačanja stabilnosti i sveukupnog razvoja.

Sagovornici su istakli zadovoljstvo sadržajnim bilateralnim odnosima i ocijenili da postoji prostor za dodatno unapređenje saradnje na ekonomskom planu, realizacijom projekata u domenu turizma, infrastrukture, saobraćaja i energetike.

Tokom razgovora su razmijenjena mišljenja o aktuelnoj situaciji u regionu, kao i podrška Crne Gore predstojećoj Konferenciji UN o klimatskim promjenama – COP 21, koja će se održati u Parizu krajem godine.

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...