Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju Srbija i Crna Gora mogu jedna drugoj dosta da pomognu na putu...

Srbija i Crna Gora mogu jedna drugoj dosta da pomognu na putu ka EU

Srbija i Crna Gora mogu jedna drugoj dosta da pomognu na putu ka Evropskoj uniji, prije svega razmjenom dosadašnjih iskustava u procesu pregovora sa Briselom, zaključili su danas šefovi pregovaračkih timova dvije zemlje, Tanja Miščevič i Aleksandar Andrija Pejović.

Šefovi pregovaračkih timova za pristupanje EU Srbije i Crne Gore, Tanja Miščević i Aleksandar Andrija Pejović sastali su se danas u Beogradu i tom prilikom najavili da će tokom dvodnevnog susreta dva pregovaračka tima razgovarati o unaprijeđenju saradnje i razmjeni iskustava u pripremema i samim pregovorima.

Kako je podsjetila Miščević, zajednički rad započet je tokom prvog susreta dva pregovaračka tima prošle godine u Podgorici.

pejovic miscevic

“Jako puno iskustava koje Crna Gora već sada ima u procesu pregovora o članstvu je prenijeto u Srbiju. Veliki broj radnih dokumenata na kojima radimo – konsultujemo se sa njima. A mi ćemo danas i sjutra upravo o tome razgovarati, kako i dalje da radimo, kako da unapređujemo saradnju, kako da koristimo najbolja iskustva u procesu koji će nesumnjivo dugo trajati”, kazala je Miščević.

Pejović je istakao da Crna Gora ima 18 otvorenih i dva zatvorena poglavlja i dodao da može mnogo toga prenijeti Srbiji, a da od Srbije može da nauči kako teku pripreme za zahtjevne oblasti u kojima su Crnoj Gori potrebna dodatna saznanja i ekspretiza.

“Normalno je i očekivano je da u ovom procesu koji je zaista zahtjevan i kompleksan, dvije zemlje koje trenutno jedine zaista pregovaraju o članstvu, razmjenjuju svoja iskustva i saznanja. I upravo je zbog toga za očekivati da danas i sjutra imamo jednu plodonosnu, dobru i temeljitu raspravu, kako bismo videli gdje jedni drugima možemo, prije svega pomoći”, poručio je Pejović.

pejovic bg 2

pejovic bg 1

Za iduću sedmicu najavljen je sastanak pregovaračkih timova Srbije i Crne Gore u proširenom sastavu, radi detaljnih razgovara o saradnji radi bržeg i boljeg pregovaranja o zajedničkom cilju, to jest članstvu u EU.

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...